Kruche ciasto, kremowy środek i kwaskowate owoce.. muuusicie spróbować !
Składniki:
- 130 g masła
- 1 żółtko
- 175 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 35 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 150 g białej czekolady
- 250 g mascarpone
- 4 łyżki likieru kokosowego
- 350 g jeżyn
- 125 g kremówki
- 3 łyżki dżemu jeżynowego lub z owoców leśnych
Mąkę przesiej na stolnicę,połącz z masłem,żółtkiem,cukrem,mlekiem i solą. Wyrób ciasto. Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Ciasto wyłóż na formę do tarty i ponakłuwaj widelcem. Piecz przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.
Ciasto odstaw aby przestygło. 100 g czekolady rozpuść w kąpieli wodnej.
Kremówkę ubij na sztywną, następnie stopniowo dodawaj mascarpone,likier kokosowy i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
Na ostudzone ciasto wyłóż dżem,a na dżem masę. Na wierzch wyłóż jeżyny. Całość posyp startą,białą czekoladą. Tartę wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.