Prosty, pyszny a do tego bez pieczenia. Idealny deser,na te ciepłe dni.
Składniki:
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
- 3 łyżki czekolady w proszku lub kawy rozpuszczalnej
- 4 żółtka
- 250 g masła
- 2 łyżki żelatyny
- galaretka truskawkowa
- 4 serki waniliowe homogenizowane
- 1 szklanka cukru pudru
- 1,5 szklanki wrzątku + 1/2 szklanki
- 1/3 szklanki wrzątku
Galaretkę rozpuść w 1,5 szklanki wody i wylej na talerz. Gdy ostygnie wstaw do lodówki. Gdy stężeje pokrój w kostkę. Czekoladę rozpuść w pozostałej wodzie,odstaw na bok.
Masło utrzyj z cukrem pudrem. Następnie powoli dodawaj po jednym żółtku i serek waniliowy.
Na koniec dodaj rozpuszczoną ( w 1/3 szklanki wody) i przestudzoną żelatynę. Dodaj galaretki i wymieszaj.
Keksówkę wyłóż folią spożywczą. Na spód wyłóż biszkoptami. Na biszkopty wyłóż połowę masy. Na masę wyłóż biszkopty namoczone w czekoladzie. Na koniec wyłóż pozostałą masę.
Sernik wstaw do lodówki na kilka godzin.