Składniki:
Ciasto:
- skórka z cytryny
- 1/2 szklanki cukru
- 125 g masła
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki semoliny
- 2 jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ok 20 migdałów
Syrop:
- sok z cytryny
- 1 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki wody
Najpierw przygotuj syrop.
Wodę przelej do garnka i dodaj cukier,zagotuj. Gotuj ok 5 minut.
Dodaj sok z cytryny i zmniejsz ogień. Gotuj przez następne 15 minut.
Gotowy syrop odstaw do przestudzenia.
Ciasto:
Mąkę przesiej do miski i dodaj semolinę,wymieszaj.
W rondelku rozpuść masło. W mące zrób dołek wlej masło.
Następnie dodaj jajka,cukier,skórkę z cytryny,oliwę i proszek do pieczenia.
Zagnieć ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na ok 15 minut.
W między czasie nastaw piekarnik na 180 C.
Po upływie 15 minut z ciasta formuj średniej wielkości kulki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każde ciastko lekko spłaszcz a na środku ułóż migdał.
Piecz przez ok 20-25 minut.
Po upieczeniu ciastek,polej je zimnym syropem i odstaw na ok 5-10 minut.

