Uwielbiam słodkości, a jeśli chodzi o desery najlepsze (przynajmniej dla mnie) to, te tureckie. Słodkieee nawet bardzo,ale tak lubię. Wiadomo, trzeba znać umiar,bo po pewnym czasie może okazać się, że nasze ulubione dżiny nie pasują,ale od czasu do czasu nie zaszkodzi.
Składniki:
Syrop:
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki wody
- sok z 1/2 cytryny
Do garnka wlej wodę i dodaj cukier. Zgotuj i zmniejsz ogień, gotuj przez ok. 10 minut.
Następnie dodaj sok z cytryny, zamieszaj i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Odstaw na bok.
Ciasto:
- 1 szklanka semoliny
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- skórka starta z cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 jajka
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- posiekane pistacje
Jajka ubij z cukrem, następnie dodawaj oliwę z oliwek, jogurt,semolinę mąkę, i proszek do pieczenia. Na koniec dodaj sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy.
Ciasto wyłóż do blaszki wysmarowanej tłuszczem.
Piecz w 180 C. przez ok. 30 minut.
Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i polej syropem. Odstaw ciasto aby ostygło i wsiąkł syrop.
Ciasto pokrój i podawaj z posiekanymi pistacjami.