Składniki:
- 400 g schabu bez kości
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- marchewka
- czerwona papryka
- 6-8 pieczarek
- por
- 1 cebula
- puszka kukurydzy
- 1/3 szklanki groszku konserwowego
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka wody
- sól i pieprz
- 200 g ryżu,ugotowanego
Mięso pokrój w paseczki lub w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Polej oliwą i wymieszaj. Wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Paprykę pokrój w paski, cebulę w piórka, pieczarki i pora w plastry.
Mięso podsmaż na patelni. Dodaj warzywa i smaż przez ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj wodę,osączoną z zalewy kukurydzę i groszek.
Dodaj ketchup i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zagęść mąką ziemniaczaną wymieszaną z ok. 4 łyżkami wody. Podawaj z ryżem.