Pyszny obiad czy horror z przedszkola? No właśnie nie każdemu potrawka z kurczaka kojarzy się dobrze.
Moja potrawka może i nie powala wyglądem,ale..uwierzcie lub nie jest lepsza niż ta tradycyjna..
Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- ząbek czosnku
- 3 cebule
- 1 czerwona papryka
- 2 pomidory
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- 500 ml wody plus 2-3 łyżki
- sól ziołowa
- 150 ml śmietany 12 %
- 1 łyżka mąki pszennej
Usuń skórkę z kurczaka. Mięso podziel na mniejsze kawałki. W rondlu rozpuść masło,następnie dodaj słodką oraz ostrą paprykę. Dodaj tymianek i smaż przez chwilę. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę. Dodaj kurczaka. Wymieszaj. Smaż mięso.
Paprykę przekrój na pół i usuń nasiona, po czym pokrój wraz z pomidorami w kostkę. Warzywa dodaj do kurczaka.
Do zawartości rondla dodaj sól ziołową oraz 500 ml wody. Duś na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut.
Pozostałą wodę wymiesza ze śmietaną i zagęść sos.