Składniki:
- 8 pałek z kurczaka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 główka czosnku
- 300 g jogurtu naturalnego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czerwona papryka
- łyżka kuminu
- łyżka słodkiej papryki
- sól
- kilka ziaren gorczycy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Cebulę oraz ząbki czosnku posiekaj i przełóż do miseczki. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dodaj kumin, gorczycę oraz słodką paprykę. Na koniec dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj.
Pałki z kurczaka oprósz solą, dodaj do marynaty i wstaw do lodówki na kilka godzin. Naczynie do zapiekanie posmaruj oliwą oliwą z oliwek. Wyłóż pałki z kurczaka i główkę czosnku przekrojoną na pół.
Mięso piecz w 180 C. przez ok. 40 minut, 10 minut przed końcem pieczenia dodaj pokrojoną w kostkę paprykę.