Wygrzebałam ostatni słoiczek z dyniowym puree..niestety. Za rok muszę zrobić więcej,zdecydowanie więcej. No więc..tak zrobiłam gofry..no jeszcze tej dyni mi zostało. Szkoda było wyrzucaj.
Mamy okres karnawałowy ,więc postanowiłam zrobić oponki. Wyszły przepyszne.
Składniki:
- 3 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczka imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta zmielonych goździków
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka puree z dyni
- 1/2 szklanki maślanki lub mleka
Polewa:
- 1/2 szklanki mleka
- kropla ekstraktu waniliowego
- 3 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
Składniki na polewę przełóż do miseczki i dokładni połącz. Przygotuj ciasto na oponki.
W misce połącz ze sobą mąkę,sól,proszek do pieczenia,cukier oraz przyprawy. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
Ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką i wyrób ciasto. Ciasto podziel na dwie części. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj i np. szklanką wytnij kółka. Na środku każdego wytnij mniejsze kółko. Oponki smaż na oleju z obu stron na złoty kolor. Około 2 minuty z każdej strony. Oponki obtocz w polewie i odstaw na kratkę.