Składniki:
- 1/3 szklanki śmietany 18% lub jak wolicie jogurt naturalny
- 3 1/2 łyżki octu
- 8 szklanek wody
- 2 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
- 200 g szynki wędzonej
- 3 średnie ziemniaki
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 3 zielone ogórki
Ziemniaki wyszoruj i przełóż do garnka. Ugotuj wraz z 1 łyżka octu. Odcedź, obierz ze skórki i odstaw aby przestygły. Gdy przestygną pokrój w kostkę.
Do miseczki dodaj szczypiorek,koperek, jajka pokrojone w kostkę, oraz szynkę również pokrojoną w kostkę. Ogórki obierz, pokrój w kosteczkę i dodaj do miseczki. Do miski dodaj również ziemniaki.
W osobnej misce połącz ze sobą wodę,śmietanę,sól,pozostały ocet i wymieszaj. Dodaj do warzyw. Dokładnie wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki.