Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 200 g masła, rozpuszczonego
- 1/2 łyżeczki sody3
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 1/2 szklanki śmietany 18 %
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/3 szklanki cukru
- 2 szklanki jeżyn
Dodatkowo na kruszonkę:
- 3 łyżki masła, rozpuszczonego
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki cukru brązowego
Do miski wsyp obie mąki, proszek do pieczenia,sodę i sól. Odstaw na bok.
Do drugiej miski dodaj masło,oba cukry,śmietanę,jajka i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
Mokre składniki dodaj do mąki i wymieszaj,najlepiej łyżką. Na koniec dodaj jeżyn i wymieszaj.
Ciasto wyłóż do papilotek.
Przygotuj kruszonkę.
W misce połącz ze sobą mąkę,cukier,sól i cynamon. Dodaj masło. Wyrób kruszonkę i posyp nią muffinki.
Muffinki piecz w piekarniku nagrzanym do 190 C. przez ok. 20-25 minut.