Ostatnio byłam w 'chińczyku' trochę się bałam,że mojemu dziecku nic nie posmakuje ,że może być za ostre.
Żeby było tak w miarę bezpiecznie zamówiłam dla niego oczywiście kurczaka smażonego i ryż. Powiem Wam,że jak dla niego sam kurczak był lekko pikantny,ale mu smakowało. Zjadł większe pół talerza, a u niego to naprawdę dużo. Więc przyszedł czas na domową chińszczyznę.
Składniki:
- ok. 500 g piersi z kurczaka
- 1 opakowanie makaronu chow mein
- 2 jajka
- 1 opakowanie warzyw azjatyckich na patelnię
- garść sezamu
- 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki przyprawy do potraw chińskich
Mięso pokrój w kostkę lub w paseczki i przełóż do miski. Dodaj sos sokowy,olej,przyprawę do potraw chińskich,oraz mąkę. Wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Mięso podsmaż na rozgrzanej patelni, następnie dodaj warzywa i smaż do momentu aż warzywa będą miękkie. W między czasie przygotuj makaron według instrukcji na opakowani.
Do mięsa i warzyw wbij jajka,mieszaj do momentu aż się zetną. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj makaron i wymieszaj.
Danie podawaj posypane sezamem i szczypiorkiem.