Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 500 g pieczarek
- 1 seler
- 2 średnie cebule
- pieprz
- przyprawa do mięs
- koncentrat pomidorowy
- 1 3/4 szklanki wody
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- pieprz i sól
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki cukru
Pieczarki i cebulę pokrój w plasterki.
Karkówkę pokrój w plastry. Każdy plaster oprósz pieprzem i przyprawą do mięs. Mięso podsmaż mięso z obu stron.
Plastry mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym. Między mięso ułóż część pieczarek i cebulę.
Pozostałe warzywa ułóż na wierzchu. Seler zetrzyj na tarce o średnich oczkach i posyp mięso.
Do garnka dodaj ocet,wodę,cukier,pieprz i sól oraz koncentrat pomidorowy. Całość zagotuj a następnie polej mięso.
Karkówkę piecz w temp. 180 C. przez ok. 2 godziny 20 minut.