Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 posiekane pomidory (u mnie koktajlowe)
- 2 liście laurowe
- 1 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 4 goździki
- 1 laska cynamonu
- 1/3 szklanki zielonego groszku
- cebula,drobno posiekana
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki chilli
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 ząbki czosnku,drobno posiekane
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 2 łyżeczki chili jalapeno
- 1 szklanka wody
Kaszę ugotuj z 1 1/2 szklanki wody.
Oliwę rozgrzej w głębokim rondlu,dodaj kumin,nasiona musztardy,goździki,kardamon,liść laurowy i cynamon.Mieszając podsmażaj przez ok 2 minuty.
Dodaj cebulę i chili jalapeno do momentu aż cebula się zeszkli.
Dodaj kaszę i szklankę wody. Zagotuj.
Do kaszy dodaj pomidory,groszek,sól,curry,kolendrę,paprykę,kurkumę i czosnek. Gotuj przez około 10 minut. Jeśli kasza będzie za gęsta możesz dolać odrobinę wody.