Była już marchewka i cukinia. Teraz przyszedł czas na buraka. Ciasto z burakiem? No niby dlaczego nie ? !
Ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe. Moi domownicy nie dowierzali,że ciasto jest z dodatkiem buraka.
Składniki:
- 1 3/4 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 1/2 łyżeczki sody
- 1 1/4 szklanki cukru
- 400 g ugotowanych buraków
- 1/2 szklanki soku z buraka
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 jajka
- 100 g gorzkiej czekolady,rozpuszczonej w kąpieli wodnej
- 150 g posiekanej gorzkiej czekolady
W misce połącz ze sobą mąkę,sól i sodą.
Buraki pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj blenderem. Do puree z buraka dodaj cukier, olej rzepakowy,sok z buraka. Dokładnie połącz.
Następnie do masy buraczanej dodaj jajka i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj. Do buraczków dodaj mąkę oraz rozpuszczoną czekoladę. Wymieszaj.
Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp posiekaną czekoladą. Ciasto piecz w 175 C. przez ok. 35 minut.