Jedna z naszych ulubionych zup. Najlepiej smakuję z jajkiem ugotowany na twardo. Można również do barszczu ugotować młodych ziemniaczków i posypać je koperkiem. Pycha !
Składniki:
- 2 pęczki botwinki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- sól i pieprz
- ok. 1,5 l bulionu, i mnie warzywny
- ok. 100 g śmietany 18 %
- 1-2 łyżki octu winnego
Pietruszkę oraz marchewkę obierz,pokrój w plasterki i przełóż do wywaru.
Botwinkę umyj. Buraczki obierz. Botwinkę posiekaj. Tak samo z koperkiem i szczypiorkiem. Wszystko przełóż do bulionu.
Zagotuj, i gotuj przez ok. 20 minut. Następnie dodaj ocet winny, sól oraz pieprz do smaku. Zupę zapraw śmietaną.
Swój barszczyk podaję z jajkiem ugotowanym na twardo.