Mniam, mniam, mniam! Taka właśnie jest ta focaccia. Uwielbiam (o czym pewnie już dobrze wiecie) wszelkie chlebki, placki i domowe drożdżowe wypieki. A ten ma idealnie chrupiącą skórkę, miękki środek i ten cudowny aromat. I jeszcze jedno, genialne dodatki. Suszone pomidorki, oliwki, rozmaryn i coś co nadaje charakteru temu wypiekowi, czyli Newella wędzona. Zakochałam się w tym produkcie! Po pierwsze za jego wartości odżywcze, a po drugie za smak. Jak tylko otworzyłam opakowanie mogłam przenieść się w klimaty gór i Zakopanego, ponieważ pachnie i smakuje prawie identycznie jak moje ukochane oscypki (jest może nieco delikatniejsza i bardziej miękka). A w tym wypieku zamienia się w chrupiące kawałeczki od których ciężko się oderwać!Polecam!
Składniki:
Ciasto: - 30 g świeżych drożdży
- 320 ml wody
- łyżka cukru
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Drożdże wymieszać z cukrem i 100 ml letniej wody. Pozostawić na 20 minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać i dodać do niej sól, oliwę z oliwek, rozczyn z drożdży i pozostałą ilość letniej wody (220ml). Całość wymieszać łyżką lub widelcem, aby składniki wstępnie się połączyły, a następnie wyrobić gładkie i miękkie ciasto (15 minut).
Ciasto włożyć do natłuszczonej oliwą miski (polać je również z wierzchu), przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić, aby podwoiło swoją objętość (1,5h).
Po tym czasie delikatnie odgazować ciasto i rozciągnąć na dużej blasze (natłuszczonej oliwą).
Odstawić do podrośnięcia na 30 minut.
Zrobić w cieście kilka wgłębień palcami i dodać na wierzch dodatki.
Dodatki:
- 100 g Newelli wędzonej (można dać więcej)
- 4-5 suszonych pomidorów
- kilka zielonych oliwek
- rozmaryn
- gruboziarnista sól morska
Newellę porwać na drobne kawałki. Pomidorki pokroić na drobniejsze części.
Na przygotowane do pieczenia ciasto rozłożyć równomiernie pokrojone pomidorki i Newelle, rozłożyć oliwki i gałązki rozmarynu.
Całość obficie polać oliwą, można delikatnie posypać solą morską.
Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200ºC .
Bon Appétit!