Sałatkę nazwałam „wariacje”, bo pomysł w jej tworzeniu opierał się na komponowaniu różnych kolorów i smaków.
Zatem znajdują się w niej prócz tuńczyka następujące kolorowe składniki:
biały – ryż, cebulka biała
żółty – kukurydza konserwowa
zielony – ogórek małosolny, młoda cebulka
czarny – oliwki
czerwony – papryka konserwowa.
Mimo, że taki misz-masz to w smaku całkiem-całkiem.
Składniki:
- puszka tuńczyka w oleju
- 100 g ryżu parboiled
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- strąk czerwonej papryki konserwowej (klik)
- 2 nieduże ogórki małosolne (mogą być kiszone)
- mała biała cebula
- garść zielonej cebulki
- garść czarnych oliwek (u mnie wyszło 15 szt.)
- 1-2 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej śmietany
- sól, pieprz do smaku
Ryż ugotować, ostudzić.
Kukurydzę odsączyć na sicie.
Oliwki pokroić w plasterki, cebulkę, ogórki i paprykę w kostkę.
Połączyć składniki z majonezem i śmietaną.
Smacznego.