Pierwszy raz batatów spróbowałam w Holandii ok. miesiąc temu. W restauracji podano mi łososia i puree.... przypuszczałam, że z marchewki. Słodka marchewka do łososia? No cóż... na pewno nie była to miłość od pierwszego kęsa. Pod koniec posiłku już tak się przyzwyczaiłam do tej kompozycji smakowej, że koniecznie musiałam się dowiedzieć z czego było to puree.... Taaak, to były bataty z odrobiną przypraw korzennych :) Poszperałam trochę w necie i znalazłam bardzo ciekawe informacje na ich temat (więcej możecie poczytać tu). Poczytajcie je koniecznie i zacznijcie od bardzo prostego dania jakim jest puree z batatów :) Możecie do nich zrobić łososia lub kotleciki z kurczaka obtoczone w panierce z orzechów i odrobiny bułki tartej."(...) Batat pod względem składu chemicznego, przypomina ziemniaka. Posiada jednak wyższą zawartość suchej masy i cukrów, w porównaniu z innymi roślinami okopowymi. Jego bulwy są również bogatym źródłem białka, tłuszczu i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Zawierają też (w 100 g), sporo związków mineralnych, takich jak: potas – 373 mg, chlor – 85 mg, fosfor – 49 mg, wapń – 30 mg, siarka – 26 mg, magnez – 24 mg, sód – 13 mg, jod – 4,5 mg, żelazo – 0,8 mg,a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu (...)
(...) W składzie aminokwasowym białka batata występują praktycznie wszystkie aminokwasy, takie jak: tryptofan, treonina, izoleucyna, leucyna, lizyna, cystyna, metionina, fenyloalanina, tyrozyna, walina, arginina, histydyna, alanina, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, glicyna, prolina i seryna. W bulwach batata występuje niewiele lipidów, bo tylko około 0,1-0,5%. Spośród kwasów nienasyconych największe znaczenie mają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Bulwy są wyjątkowo wartościowe, gdyż dominującymi w nich kwasami tłuszczowymi (ok. 80%) są nienasycone kwasy: linolowy i linolenowy, czasem określane, jako witamina F.(...)
(...) Dzięki zawartości witamin, takich jak: witamina C, prowitamina A, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B
6, folacyna, cholina, a- i b-tokoferol oraz witaminy K, bulwy batata mogą
być cenne w diecie osób zagrożonych utratą wzroku i tzw. chorobami cywilizacyjnymi (
miażdżyca, otyłość, cukrzyca, neurodegeneracja). Bataty mają istotne znaczenie dla zdrowia człowieka, również jako źródło naturalnych przeciwutleniaczy. Warto zauważyć, że
zawartość karotenoidów w odmianach batata o żółtym miąższu jest wyższa niż w
dyni, brokułach, czy szpinaku.(...)
(...) Mimo nazwy „słodki ziemniak” bulwy batata, mogą być wykorzystywane w żywieniu diabetyków, gdyż
mają niski indeks glikemiczny i bez obawy mogą być spożywane przez osoby cierpiące na cukrzycę. Ich regularne stosowanie w diecie
pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi oraz obniżyć insulinooporność . Biorąc pod uwagę zawartość błonnika, złożonych węglowodanów, białka, tłuszczu, witamin A, B, C, E, K, makro – i mikropierwiastków batat w rankingu warzyw
zdobył pozycję warzywa o najwyższej wartości odżywczej. Słodki ziemniak jest też dobrą przekąską
dla osób próbujących schudnąć, gdyż daje uczucie pełności, a tym samym, ułatwia kontrolę ilości przyjmowanego pokarmu. Z uwagi na wysoką koncentrację potasu w bulwach spożywanie batata pomaga w utrzymaniu równowagi płynów i elektrolitów w organizmie, jak również integralności komórek. Ze względu na obecność żelaza i wapnia, słodkie ziemniaki wpływają korzystnie prawidłowe krążenie krwi, a także na gęstość kości. Bulwy batata mogą powodować obniżenie ciśnienia.(...)"
Składniki na 2 osoby:1 średni batatPrzygotowanie:Batata myjemy, obieramy i kroimy na 4 części. Gotujemy na parze do miękkości (ok 15-20min. Sprawdzajmy widelcem czy już są miękkie)Kiedy już są ugotowane robimy z nich puree za pomocą tłuczka do ziemniaków. Można dodać odrobinę soli.Gotowe :)
Smacznego :)
Info dodatkowe:
1 średni batat spokojnie wystarczy dla dwóch osóbCena za 1 batata wyszła mi 6,50gr Cena za 1kg to ok 10-17złSą dość twarde w obieraniu i krojeniuMożna je gotować w skórceKolor bulw batata może być: biały, kremowy, żółty, pomarańczowy, bordowy lub fioletowy.