Zapraszam Was na kolejne zdrowe ciasto, które robi się ekspresowo i bez większych zdolności kulinarnych ;)
W smaku przypomina pulchnego "murzynka", a w przepisie nie znajdziecie kostki margaryny ani sporej ilości cukru.
Koniecznie spróbujcie je upiec bo kiedy dopadnie Was ochota na słodkości lub nie będzie czasu na śniadanie to będziecie mieć pod ręką idealne rozwiązanie ;)
Polecam wykorzystać mus jabłkowy własnej produkcji (teraz jest idealna pora, aby przygotować go do słoiczków)
Składniki na średnią blaszkę:
1,5 szklanki mąki orkiszowej typ 700
5 łyżek brązowego cukru
4 łyżki kakao
1 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli morskiej
2 jajka
1/2 szklanki jogurtu naturalnego (około 5 łyżek)
3/4 szklanki musu jabłkowego (lub cały, mały słoiczek)
2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
2. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i miksujemy do połączenia się składników.
3. Gotową masę wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Piec ok. 40-45 minut do "suchego patyczka" (można przykryć pod koniec folią aluminiową, aby się nie spiekł za bardzo)
Ciasto możemy przełożyć konfiturą lub powidłami, ale tylko tymi domowymi, z małą ilością cukru ;)
Przepis na majonez, w wersji bez wyrzutów sumienia. Oczywiście nie smakuje on identycznie, jak te które kupić możemy w sklepach, ale jest genialnym zamiennikiem do sałatek, na kanapki, czy do Wielkanocnych jaj w majonezie.
Artykuł Fit majonez poc...
Druga połowa września to dobry moment, aby upiec Murzynka. Ciasto niezastąpione na jesienną chandrę i smutki. Bo nic tak nie poprawia nastroju po mglistym, deszczowym dniu jak ciepła herbata ze słodkim dodatkiem. A kiedy to małe co nieco zawiera nutell...
Murzynek błyskawiczny i banalnie prosty w wykonaniu! Murzynek, który dziś Wam proponuje jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, wyśmienity w smaku, idealnie nadaje się na niedzielne popołudnie lub dowolny moment kiedy mamy ochotę na małe ...
Szum lazurowego oceanu, złoty, parzący w stopy piasek, błękitne niebo, rozłożony między palmami hamak skojarzenie? Bounty, a jakże by inaczej, w końcu to smak raju
Leczo w wersji fit z sezonowymi warzywami
Leczo w wersji fit z sezonowymi warzywami
Leczo w wersji fit. Pyszne, szybkie w przygotowaniu leczo z sezonowych warzyw. W sam raz na nieco chłodniejsze dni. Przepis możecie zrobić w wersji wegetariańskiej. J...
Sałatka ziemniaczana na pewno nie kojarzy nam się ze zdrową dietą. Ale mam nadzieję, że znowu Was zaskoczę. Taka sałatka może okazać się zdrowa, dużo mniej kaloryczna od tradycyjnej i