Już kiedyś próbowałam zrobić wegański sernik - tofurnik. Jednak nie wiedziałam, że to coś więcej niż tylko zmielenie tofu z cukrem. Przygotowanie wymaga większej ilości składników, ale bez obaw - każdy jest w stanie upiec taki tofurnik ! Będę starała się przygotować tofurniki w innych smakach. A teraz nie przedłużając, prezentuję TORURNIK MARCEPANOWY…
SKŁADNIKI na spód:
- 80g gryki niepalonej
- 5 daktyli
- 3 suszone figi
PRZYGOTOWANIE spodu:
- Zmiel wszystkie składniki w blenderze lub malakserze.
- Wyłóż spód blaszki.
SKŁADNIKI na masę tofurnikową:
- 300g tofu
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej (już ugotowanej)
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- 1/2 szklanki syropu z agawy lub syropu klonowego
- 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka ekstraktu z migdałów*
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE masy:
- Wrzuć wszystkie składniki do blendera (najlepiej high-speed blender) i zmielić dokładnie.
- Wylej masę na wcześniej przygotowany spód.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, piecz ciasto przez 20 minut.
- Zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz przez kolejne 45 minut.
- Wyjmij ciasto w piekarnika i schładzaj przez 2 godziny, później wstaw do lodówki.
SKŁADNIKI na najlepszą polewę kakaową:
- 7 łyżek mleka roślinnego (ja użyłam domowej roboty mleka z nerkowców)
- 2 łyżeczki kakao
- 5 daktyli
PRZYGOTOWANIE polewy:
- Zmiel za pomocą ręcznego blendera wszystkie składniki.
- Rozsmaruj polewę na ciasto, posyp płatkami z migdałów.. i gotowe !
*Ekstrakt z migdałów nadaje ciastu marcepanowego smaku. Dzięki temu, że nie używamy prawdziwego marcepanu z migdałów tofurnik będzie mniej kaloryczny. ;)
Przygotowanie nie jest takie trudne, ale wymaga cierpliwości jeśli chodzi o schładzanie. Ciasto razem z polewą (która jest dużo lepsza niż ta tradycyjna, przygotowana z przetworzonej czekolady) jest warte spróbowania ! Powodzenia :)