Witam po raz pierwszy na moim blogu !
Ten przepis zainspirowany jest sconesami Williama Davisa. Jednak są one WEGAŃSKIE i BEZGLUTENOWE jednocześnie ! To, co charakteryzuje kuchnię Williama Davisa to to, że jego wypieki (i wytrawne potrawy) są bardzo bezpieczne dla naszej talii. Opiera się głównie na bezglutenowych substytutach (nie oznacza, że mniej smacznych! :) ), a ja postanowiłam dokonać paru modyfikacji, aby ten przepis stał się również wegański. To do dzieła…
SKŁADNIKI (na około 12 bułeczek):
- 1 filiżanka mielonego siemienia lnianego
- 3/4 filiżanki mączki migdałowej
- 1/4 filiżanki mąki kokosowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki ksylitolu + 8 kropel stewii w płynie (nie trzeba)
- około 5 łyżek schłodzonej margaryny
- 1/4 filiżanki musu z nerkowców (przepis poniżej)
- 4 łyżki siemienia lnianego rozpuszczonego w gorącej wodzie
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub pasty)
PRZYGOTOWANIE:
- W jednej misce zmieszaj zmielone siemię lniane (tą większą porcję), mączki (migdałową i kokosową), proszek do pieczenia, sól i ksylitol.
- Wrzuć do tej samej miski pokrojone w kostkę masło i posiekaj ze znajdującymi się w naczyniu suchymi składnikami do połączenia się składników.
- W innej misce "ubij" mus z nerkowców, "maź" z siemienia lnianego (uprzednio wymieszanego z gorącą wodą), ekstrakt waniliowy i stewię (opcjonalnie).
- Ubite mokre składniki dodaj do suchych i dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- W czasie kiedy piekarnik się rozgrzewa formuj ciasto w kulki, a następnie rozpłaszcz je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Krążki powinny mieć około 1,5 cm wysokości i 5 cm średnicy.
- Wstaw do piekarnika i piecz 18 minut aż nasze sconesy się przyrumienią (jeśli wolisz bardziej przypieczone - piecz 20 minut ;) ).
PRZEPIS NA MUS Z NERKOWCÓW:
Namocz nerkowce na noc w wodzie (lub w mleczku kokosowym jeśli chcesz, aby twoje bułeczki miały bardziej kokosowy smak). Następnego dnia odsącz płyn od nerkowców (ale tego nie wylewaj, przyda się później). W mikserze ręcznym zmiksuj nerkowce powoli dolewając wodę/mleczko kokosowe aż konsystencja będzie przypominać śmietanę.
Ja moje sconesy zjadłam z margaryną i dżemem z malin i truskawek (i ksylitolu).
Do ciasta można także dodać suszone owoce czy inne bakalie. ;)
Powodzenia ! :)