Sezon na szparagi w pełni dlatego próbujmy wycisnąć z nich jak najwięcej! Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karmiące piersią i ...
Kalafior wartości odżywcze Zdrowa dieta powinna obfitować w warzywa i owoce, które dostarczają ważnych dla organizmu witamin, minerałów oraz naturalnych antyoksydantów. Jednym z warzyw, które pomaga dbać o zdrowie, jest kalafior – sprawdź, dlac...
Quinoa czyli komosa ryżowa- cóż to takiego?To pseudozboże, tzn. roślina, która wytwarza bogate w skrobię nasiona,lecz w rzeczywistości nie jest zbożem. Jej właściwości i wartości odżywcze od wieków są cenione w Ameryce Południowej, skąd po...
Katarzyna Gurbacka Dietetyk Promotor Zdrowego Odżywiania Autorka planu jedzenia Dieta Venus Rukiew wodna (zwana także rzeżuchą wodną), to roślina bardzo popularna na zachodzie Europy (szczególnie w Anglii), a prawie nieznana w Polsce. W USA pojawiła si...
Rozpoczyna się sezon, w którym pomidory są najsmaczniejsze. Dlaczego warto jeść pomidory? Ponieważ są cennym źródłem wielu witamin i minerałów oraz zawierają likopen, który ma właściwości lecznicze. Dowiedz się, jakie
Dynia to pyszne i zdrowe warzywo. Można wykorzystać ją na wiele różnych sposobów zarówno do dań wytrawnych jak i deserów. My dzisiaj uczyliśmy się obróbki wstępnej tego warzywa i zastanawialiśmy się jakie pyszności z niej przygotujemy.Do tego wpi...
Dynia hokkaidoSzczególnie warta uwagi jest dynia hokkaido, którą coraz częściej można spotkać w sklepach ze zdrową żywnością. Jest niewielka, ma przepiękny soczysty pomarańczowy kolor, nie trzeba jej obierać ze skórki i wspaniale rośnie w każdym prz...
Sezon dyniowy w pełni i nie sposób się oprzeć tej pięknej , pysznej i zdrowej bestii :) Przynajmniej ta moja po przekrojeniu przypomina prawdziwą bestię :) Czyż nie ???Ale za to jaka straszna taka cudowna . Można ją przygotować na wiele sposobów , ma w...