Zdrowe, leniwe sobotnie śniadanie to wspaniały początek weekendu. Orzechy są źródłem zdrowych tłuszczy wielonienasyconych, witamin oraz makro i mikroelementów. Jestem przeciwniczką redukowania wartości kalorycznych do minimum. Uważam, że to jakość jedzenia i skala jego przetworzenia decyduje o tyciu i problemach zdrowotnych. Dziś polecam swoją ulubioną owsiankę – Turbo orzechową. Czy wiesz, że dwa orzechy brazylijskie zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na selen? Niedobory selenu powodują ciągłe zmęczenie, osłabienie mięśni, spadek odporności i częstsze infekcje organizmu a także przyczyniać się do chorób trzustki i wątroby. Zatem orzechy górą!
Owsianka mocno orzechowa:
1 porcja:
4 łyżki płatków owsianych
250 ml wody
1 łyżka masła orzechowego
1 mały banan ( 130 g)
1 łyżeczka bio rodzynek
4 połówki orzechów włoskich
5 orzechów nerkowca
1 orzech brazylijski
Przygotowanie:
Płatki zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Owsiankę przelewamy do miseczki, na wierzchu układamy pokrojonego w plastry banana, a na nim posiekane orzechy i rodzynki.