Pierwszy raz jadłam ten omlet w Barcelonie, na ciepło lub na zimno w bułce….Postanowiłam zrobić własną wersję….zrobiłam i rozsmakowałam się….Polecam:)
Składniki:
- 4-5 jajek
- 5-6 średnich ziemniaków
- średnia cebula
- pietruszka lub kolendra
- 1-2 łyżki śmietany\jogurtu greckiego
- kurkuma, sól, pieprz, ostra papryka\chilli,
- parmezan lub mozarella, oliwa.
Działamy:
Cebulę obieramy i kroimy bardzo drobno.
Ziemniaki obieramy i kroimy na małe i cienkie kawałeczki.
Cebulę podsmażamy na oliwie a następnie dodajemy ziemniaki i podsmażamy tak 10-15 minut żeby ziemniaki trochę zmiękły. Odstawiamy do ostygnięcia.
Jajka mieszamy z pokrojoną pietruszką i śmietaną. Dodajemy trochę parmezanu a następnie dodajemy ostudzone ziemniaki z cebulą i przyprawiamy.
Całą zawartość wykładamy do żaroodpornego naczynia lub specjalnej patelni ( można trochę wysmarować oliwą) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni tak na 15 minut. Po 10 minutach posypujemy startym parmezanem. Nasz omlet powinien urosnąć i ładnie się zarumienić. SMACZNEGO.