„Decha” z przekąskami powstała na imprezę organizowaną prze moją Siostrę – uważam, ze pomysł wyszedł super a smaki jeszcze lepsze….najlepiej przekonać się o tym samemu…
- Hiszpańska tortilla z marynowaną cebulą.
- Kolorowe wrapy
- Kanapelki z pieczonym burakiem i kozim serem
No to działamy:
- Hiszpańska tortilla z marynowaną cebulą.
Składniki:
Ogólny przepis na tortillę znajduję się tutaj (Omlet po hiszpańsku). W tym wypadku tortillę przygotowałam wyłącznie na patelni bez użycia piekarnika. Nie dodawałam też do środka śmietany ani parmezanu.
Uwaga: Placek przewracamy na drugą stronę (za pomocą talerza), a następnie delikatnie zsuwamy na patelnię i chwilę jeszcze smażymy. Studzimy, kroimy na kwadraciki, dekorujemy na wierzchu marynowaną cebulą i gotowe! Smacznego.
Marynowana cebulka:
Czerwoną cebulę kroimy na bardzo cienkie plasterki, dodajemy dobre balsamico, trochę oliwy i tymianek. Mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki.
2. Kolorowe Wrapy - tutaj można śmiało eksperymentować i komponować zgodnie ze swoim smakiem. Do dzieła!
Składniki:
- paczka wrapów/tortilli ( 4 sztuki)
- czerwona/żółta papryka ( wedle upodobania)
- mozarella lub inny ser
- rukola lub szpinak, może też być sałata
- suszone pomidory
- serek do smarowania np.: firmy Turek z ziołami lub naturalny ( może tez być majonez)
- można też dodać dodatki mięsne np.: szynkę lub grillowanego kurczaka lub rybne np.: łososia lub tuńczyka
- można też dodać cienki szczypiorek lub kiełki.
Do wyboru do koloru!
Działamy:
Placek smarujemy na całej powierzchni serkiem a następnie rozkładamy rukolę. Po środku układamy kawałki sera mozzarella, suszone pomidory, paprykę lub inne dodatki wedle uznania. Zawijamy tortillę ciasno w rulon, owijamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na ok. godziny. Potem tylko kroimy i układamy na talerzu. Możemy też wbić wykałaczki, żeby nasze wrapy ładnie się trzymały no i ładnie wyglądały. SMACZNEGO!
3. Kanapelki z pieczonym burakiem i kozim serem
Składniki:
- chleb typu pumpernikiel
- majonez, przepis znajduje się tutaj - ja do majonezu dodałam jeszcze świeżą pietruszkę i całość jeszcze raz zmiksowałam.
- pieczony burak – surowe buraki myjemy i owijamy w folię aluminiową. Następnie pieczemy w piekarniku ok. 1.5 godziny w temperaturze 180 stopni.
- ser kozi ( rolada)
- rukola/szpinak
- orzechy włoskie
Działamy:
Chleb kroimy na małe kwadraciki i smarujemy majonezem, kładziemy kawałek pieczonego buraka, następnie ser kozi, rukole/szpinak i kawałek orzecha włoskiego. Gotowe:)