To już ostatni świąteczny przepis w tym roku. Czyżby mało, hmmm… polski? Nie do końca, choć nazwa może zmylić. Ryba po grecku, ale że wegańska?! Tak! I pewnie dobrze już Wam znana. Na moim wigilijnym stole 'ryba' po grecku w postaci selera w roli głównej pojawiła się dopiero rok temu, a wcześniej ani ryba ani seleryba po grecku nie gościła u nas na święta. W każdym razie, przepis ten podbił niejedno podniebienie w mojej rodzinie, więc teraz już nie może zbraknąć tego dania. W tym roku zamiast tradycyjnie smażyć selerybę upiekłam ją w piekarniku, a na koniec, jak zawsze, otuliłam warzywami w pomidorowych klimatach. Nie ma to jak koncentrat pomidorowy :) Inspirowałam się przepisem niezastąpionej Marty z Jadłonomii, jednak trochę zmian wprowadziłam i dzielę się dziś z Wami moim pomysłem - możecie przygotować ją też na Sylwestra czy Nowy Rok! :)
seleryba po grecku
greek style celery a'la fish
Składniki:
seleryba - 1 kg selera
- 2 litry wody
- 2 liście nori + ok. 5 do obwijania
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1-2 ziarenka kolendry
- sól morska
- pieprz
- ok. 1/4-1/2 szklanki niesłodzonego mleka sojowego
- mąka ryżowa do obtoczenia
Wodę zagotować razem z nori, sosem sojowym i przyprawami. Selera obrać i pokroić w okrągłe plastry, a następnie na pół. Gotować w "bulionie" z nori aż będzie miękki ok. 15-25 min. w zależności od grubości i wielkości plastrów. Gdy seler się ugotuje wyłowić go i lekko przestudzić. Następnie doprawić solą oraz pieprzem. Liście nori pokroić w długie paski. Każdy kawałek selera obwinąć paskiem glona nori, moczyć w mleku, a następnie obtaczać w mące ryżowej. Piec na papierze do pieczenia do zezłocenia lub smażyć na oleju ryżowym z obu stron.
warzywa po grecku:
- cebula
- biała i jasnozielona część pora
- 1/2 kg marchewki
- 200g pietruszki
- 3 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- szczypta chilli
- olej ryżowy
- sól morska
- pieprz
- 1-2 szklanki wody
- 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
Cebulę pokroić w kostkę, a por w talarki. Rozgrzać olej, dodać przyprawy i podsmażać z cebulą oraz porem do zeszklenia. Marchew oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o większych oczkach. Dodać je do cebuli i pora ze szczyptą chilli orz soli. Podsmażać ok 10 min. Zalać 2 szklankami wody. Dusić aż będą miękkie. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku.
Połowę warzyw wyłożyć do dowolnego naczynia. Na to położyć selerybę, a na koniec przykryć ją resztą warzyw. Ostudzić i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Można zrobić więcej warstw, wszystko zależy od wielkości naczynia.
Smacznego!
I tym sposobem kończę świąteczne wpisy choć pewnie jeszcze przyprawa piernikowa będzie towarzyszyć mi całą zimę, bo niestety śnieg za oknem się nie pojawia - w Polsce, a tym bardziej w Anglii.
Miłego popołudnia!