Mając przy sobie 4 rodzaje produktów z kokosa postanowiłam przyrządzić owsiankę na zimno z ich udziałem. Zatopiłam wieczorem płatki w mleku ryżowo-kokosowym oraz kokosowym jogurcie sojowym i dodałam wiórki kokosa. Wmieszałam też suszone wiśnie oraz słodkiego medjoola, dzięki czemu uzyskałam naturalną słodycz. Rano wystarczyło podać z owocami - malinami oraz bananem, a do tego dowolne dodatki, w moim wydaniu: nugatowa biała czekolada, jagody goji oraz mieszanka chrupiących orzechów. Na koniec czwarte wcielenie kokosa, czyli płatki kokosowe. Ostatnio mam ochotę na nieco mniej złożone śniadania, z mniejszą ilością dodatków, niezbyt przekombinowane itp., ale dziś szczególnie potrzebowałam takiej dawki energii, by było dużo, chrupiąco i słodko. Efekt bardzo zadowalający! :)
kokosowa jogurtowa owsianka na zimno z suszonymi wiśniami i daktylem medjool podana z bananem, malinami, orzechami (nerkowce, brazylijskie, migdały, włoskie), jagodami goji, płatkami kokosowym oraz nugatową białą czekoladą
coconut-joghurt overnight oatmeal with dried cherries and medjool date served with banana, raspberries, nuts (cashews, brazil nuts, almonds and walnuts), goji berries, coconut flakes and white nougat chocolate
Składniki: - 5-6 łyżek płatków owsianych
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (ryżowo-kokosowe)
- 3 łyżki kokosowego jogurtu sojowego
- łyżka wiórek kokosowych
- daktyl medjool (zwykłych należy dodać więcej: 2-4)
- łyżeczka suszonych wiśni
- banan oraz maliny do podania
- dowolne dodatki: płatki kokosowe, jagody goji, biała/gorzka czekolada (wegańskie!) lub inne
Płatki wymieszać z mlekiem i jogurtem. Dodać wiśnie, wiórki kokosowe oraz posiekanego daktyla. Rano podawać z owocami - banana pokroić i przełożyć nic owsiankę wraz z malinami, zostawić też na wierzch. Wybrać dowolne dodatki i podawać. Smacznego!
Jak to się stało... Czuję niesamowitą więź z osobami, których na początku nawet nie znałam na żywo. Przyjemne uczucie i mam nadzieję, że nie zniknie na bardzooo dłuuugo :)
Miłego i smacznego dnia!!