Lubię spędzać czas w kuchni. Gotować, piec i smażyć... wymyślać nowe potrawy, poznawać smaki. Ostatnio często korzystam z wolnego czasu i wybieram się do kuchni by coś upichcić. Jeszcze trochę i może mi tego brakować, ale postaram się, by miejsce na pasje i dobre jedzenie zawsze wpisało się w grafik dnia. Przygotowałam dziś dla Was dwa przepisy na obiad - kotleciki z czarnej fasoli oraz pomidorową potrawkę z warzywami, soczewicą i tofu. Zacznę może od pierwszego dania...
Pierwszy raz miałam okazję spróbować czarną fasolkę. Postanowiłam ulepić z niej małe kotleciki z dodatkiem przypraw, płatków drożdżowych i mąki - prosto, zdrowo i smacznie! Trafiły do piekarnika i w zaledwie 20 min. były już gotowe :) Warto podać je z ryżem lub kaszą oraz warzywami - ja wybrałam cukinię, którą zapiekałam razem z kotlecikami.
kotleciki z czarnej fasoli z kaszą jaglaną, pieczoną cukinią oraz tahini
black bean mini burgers with millet, baked zucchini and tahini
Składniki: - 230g ugotowanej czarnej fasolki (może być z puszki, opłukać!!)
- łyżka pełnoziarnistej mąki orkiszowej (lub innej)
- łyżka płatków drożdżowych
- 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
- pieprz
- mielona kolendra oraz kumin
- 1/3 łyżeczki zataru
- łyżeczka (bezglutenowego) sosu sojowego Tamari
Fasolkę zmiksować na puree. Następnie dodać resztę składników i dokładnie połączyć. Ma wyjść gęsta, nie lepiąca się masa - gdy jest zbyt sucha dolać trochę mleka roślinnego/wody. Formować dowolnej wielkości kotleciki. Piec (na papierze do pieczenia) w 200 stopniach Celsjusza ok. 20 min. - im większe, tym dłużej piec. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
*cukinię pokroiłam w plastry, doprawiłam pieprzem i papryką - piekłam razem z kotlecikami
Kolejny pomysł to potrawka z czerwoną soczewicą i pomidorową passatą. Są w niej pieczarki, zielona cebulka oraz papryka, zaś podana jest z pieczonym tofu marynowanym w sosie sojowym i przyprawach. Nie mogło zabraknąć tu też płatków drożdżowych oraz chrupiących ziaren. Przyznam, że to danie smakowało mi tak bardzo, że żałuję iż nie zrobiłam go więcej.
pomidorowa potrawka z czerwoną soczewicą, pieczarkami, papryką i zieloną cebulką podana z pieczonym tofu, płatkami drożdżowymi oraz ziarnami (pestkami dyni, słonecznikiem i orzeszkami pinii)
tomato stew with red lentils, champignons, red pepper and green onion served with baked tofu, yeast flakes and seeds (pumpkin seeds, sunflower seeds and pine nuts)
Składniki: tofu:
- ok. 100-120g tofu naturalnego
- 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
- pieprz, kumin, kurkuma
- łyżka sosu sojowego Tamari (bezglutenowy)
Tofu dokładnie odsączyć z wody. Pokroić w drobną kostkę i zamarynować w sosie sojowym oraz przyprawach min. godzinę przed przygotowaniem. Następnie piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 20 min.
- kilka pieczarek (tutaj: białe, mogą być brązowe)
- jedna podłużna czerwona papryka
- pieprz
- 3-4 łyżki czerwonej soczewicy
- szklanka pomidorowej passaty
- mielona papryka
- łyżeczka sosu sojowego
- garść posiekanej zielonej cebulki
Pieczarki pokroić w plastry, a paprykę dowolnej wielkości kostkę. Następnie podusić warzywa z 2-3 łyżkami wody. Doprawić pieprzem i papryką. Dusić, aż woda wyparuje. W tym czasie gotować też soczewicę (z szklanką wody). Gdy się ugotuje dodać do pieczarek i papryki. Następnie wlać passatę i gotować chwilę. Na koniec wmieszać posiekaną zieloną cebulkę. Podawać z upieczonym tofu, płatkami drożdżowymi i ziarnami. Smacznego!
Powoli zaczyna do mnie docierać, że to wszystko dzieje się naprawdę - jestem tutaj, spełniam marzenia! Poznaje ludzi z całego świata, z podekscytowaniem uczestniczę w wielu wydarzeniach wprowadzających mnie w studenckie życie, a kalendarz powoli zapełnia się ważnymi spotkaniami, wykładami, itp. Jeszcze tylko jedna sprawa nie daje mi spokoju - szukam dalej, może dziś, a może za parę dni... Najważniejsze by się nie poddawać ;)
Co zapamiętałam wczoraj i wzięłam sobie od razu do serca: "Time is more than money!"
Miłego czwartku!