1. Uwielbiam takie infografiki!
2. Przepis na: muffiny na podróż w PKP Interncity. -na obiad i kolacje - 2 łyżki mąki koko, 2 łyżki mąki z topinamburu, 2 łyżki mąki z żołędzi, 4 jaja, 1 batat pokrojony w kostkę, przyprawy: sól himalajska i suszony czosnek; 200 stopni, 25 minut; tradycyjnie nie chciało mi się batatów trzeć na tarce i są takie duże "kawały" :D.
3. Chorujesz na niedoczynność tarczycy i wciąż czujesz się źle? Oto kilka pomysłów, co warto sprawdzić, zbadać czy przyjmować, aby poprawić swój komfort życia:
4. Słyszeliście o makaronie, który na 100 g zawiera tylko 6,4 kcal? Pierwszy raz usłyszałam o nim ponad rok temu, ale dopiero kilka dni temu udało mi się na niego trafić, podczas przypadkowych zakupów w Almie (miałam oszczędzać i nic nie kupować, poszłam tyko pooglądać co tam ciekawego mają...a wyszłam z makaron za 8 zł!)
Makaron jest dozwolony na AIP i wystarczy go chwilę podgotować/poddusić czy podsmażyć i jest gotowy do spożycia.
W przeciwieństwie do makaronu np. z cukinii nadaje się do zup np. do rosołu. Pochodzi z Azji, produkowany jest z korzenia rośliny Konnyak, a dokładniej jej błonnika rozpuszczonego w wodzie.
Jedyny minus to cena - w Almie kupiłam go za 7,99 zł.
O innych alternatywach makaronu na diecie paleo napisałam w tym [poście] Makaron konjac można także zakupić przez internet, np. [tutaj] Jest przezroczysty. Zjadłam go razem z kabanosami i warzywami.;)
5. I na koniec coś dla tych, co kochają oliwki:
pasta oliwkowa, cena: 10.99 zł / 320 g
dostępność: Tesco
skład: oliwki Kalamata, woda, sól, oliwa z oliwek Extra Virgin
bez konserwantów, barwników, zbędnych wypełniaczy : )
*Wszystkie przepisy, zdjęcia i inspiracje są na bieżąco dodawane na mój fanpage - Alpacasquare: