Cukinia i batat to moje ulubione połączenie, które chyba nigdy mi się nie znudzi. Batat choć drogi, często gości w mojej kuchni. Ten słodki kuzyn ziemniaka nadaje się zarówno do pieczenia ciast, robienia deserów, np.
jak i dań na wytrawnie - zrobiłam z batatów np.
. W porównaniu do zwykłych ziemniaków nadają się na
(ważne, jeśli cierpicie na choroby autoimmunologicznym, takie jak Hashimoto). Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na tartę z batatem i cukinią - której cena aktualnie wynosi ok 2zł/kg, a najlepiej popytajcie znajomych z ogródkiem lub działką - na pewno ktoś ma na zbyciu ;). Do mojej tarty użyłam jej żółtej odmiany. Oczywiście do wypełnienia tarty możecie użyć owoców oraz np. śmietanki kokosowej czy
i zrobić swoją wersję na słodko, ponieważ sam spód jest dosyć neutralny w smaku.
do środka:
-2 średnie cukinie
-1 batat
-1 cebula
-500g piersi z kurczaka
-2 jajka
-zielone oliwki (bez pestek)
Przygotowanie:
Składniki na ciasto dokładnie mieszamy (olej powinien być w stanie płynnym). Do ciasta można dodać suszonej cebuli oraz czosnku, lub cynamonu, jeśli chcecie zjeść tartę na słodko, np. z owocami.
Formę na tartę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przekładamy masę i ugniatamy na kształt tarty Pieczemy 20-25 min w 200 stopniach, aż się zarumieni.
Batata oraz cukinie myjemy i kroimy w kostkę. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy do miękkości (aby można było łatwo włożyć w batata widelec)- ok 20-25 min w 200 stopniach. Pierś z kurczaka oraz cebulę również kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na oleju kokosowym. Kiedy warzywa i mięso będą gotowe, przekładamy je do miski i dokładnie mieszamy. Ja doprawiłam całość oregano, słodką i ostrą papryką. Ponownie mieszamy i wykładamy na upieczony spód do tarty. Jajka wbijamy do szklanki, solimy, mieszamy widelcem i zalewamy nimi warzywa. Na wierzchu położyłam oliwki oraz 2 plastry prawdziwego, żółtego sera eko.