Zimowy okres to świetny czas między innymi dla warzyw korzeniowych i ziemniaków. Dzisiejsza propozycja to trochę zmodyfikowany przepis na zapiekankę pasterską, która jest przysmakiem kuchni brytyjskiej. Tradycyjnie przyrządza się ją z mielonego mięsa jagnięcego lub baraniego, jednak ową brytyjskość postanowiłam nieco spolszczyć.. i nieco odchudzić (postanowienia noworoczne i te sprawy.. :P)
Coś treściwego bez spędzenia wieczności przy garach? Ten przepis zdecydowanie to gwarantuje.
Składniki: (forma o wymiarach 25 x 18 x 5cm - ok. 5 porcji)
NADZIENIE
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 500g mielonego mięsa wołowego/wieprzowego (lub jagnięciny;))
- 1 większa marchewka (starta na grubszej tarce)
- 1 większa pietruszka (korzeń - starty na grubszej tarce)
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
- 300g przecieru pomidorowego
- 1 płaska łyżeczka cukru
- przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, papryka mielona wędzona, kminek mielony, imbir mielony, rozmaryn (świeży lub suszony), tymianek (świeży lub suszony)
ZIEMNIAKI
- 1 kilogram ziemniaków
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- przyprawy: sól, gałka muszkatołowa, pieprz, rozmaryn (suszony)
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki i postaw je do gotowania w lekko osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy się zarumienią dodaj mięso i przyprawy (wedle uznania i własnych preferencji, osobiście daję wszystkiego po dużej szczypcie). Podsmaż mięso rozdzielając je na małe kawałki, następnie dodaj wcześniej starte warzywa (marchewkę i pietruszkę). Całość smaż i mieszaj od czasu do czasu. Po około 8 minutach dodaj pomidory, przecier pomidorowy oraz łyżkę cukru (zniweluje ona kwasowość pomidorów). Gotuj wszystko ok. 3 minuty.
Gotowe nadzienie przerzuć do naczynia żaroodpornego (większego-płytszego lub mniejszego-głębszego). Ja użyłam głębokiej formy o wymiarach 25 x 18 x 5cm.
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Ugotowane ziemniaki odcedź, dodaj mleko, masło, przyprawy i dobrze ubij. Ma powstać jednolita masa. U siebie zawsze sprawdzam gęstość pod kątem tego czy po przełożeniu do rękawa cukierniczego będę w stanie "wyczarować" bez problemu takie wzorki jak na zdjęciach. Jeżeli chcesz skrócić czas przygotowania potrawy to po prostu przełóż puree na mięsne nadzienie i rozprowadź po całości.
Wstaw zapiekankę do piekarnika na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu już wiesz co zrobić. Smacznego ;)