Moja miłość do pieczonych warzyw jest bezgraniczna. To taki fajny półśrodek między gotowanymi, lekko jałowymi warzywami, a smażonymi w głębokim tłuszczu sprzymierzeńcami oponki brzusznej. Filet z kurczaka w rozmarynowej nucie to dla mnie dodatek, bo pierwsze skrzypce w tym daniu grają aromatyczne ziemniaki, marchew i pietruszka. Szczególnie, że tym razem podczas przyprawiania nie sięgnęłam tylko po zioła ale również po mocne w smaku curry i wędzoną paprykę.
Składniki: (na 2 porcje)
warzywa:
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 5 ziemniaków
- kilka gałązek tymianku
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka wędzona, curry, tymianek suszony, rozmaryn suszony
kurczak:
- 1 większa pojedyncza pierś z kurczaka
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, rozmaryn suszony, imbir
Przygotowanie:
Na początek weź pierś z kurczaka, pozbądź się zbędnych kawałków tłuszczu i podziel na dwie porcje. Zamarynuj mięso w przyprawach i 2 łyżkach oliwy. Odstaw.
Warzywa obierz, ziemniaki wrzuć do dużego garnka, zalej wodą, posól i wstaw do gotowania. Pietruszkę i marchewkę pokrój na mniejsze części. Ziemniaki powinny gotować się około 15 minut, ale w 5 minucie gotowania dorzuć pokrojone korzenie.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Podgotowane warzywa odcedź, przełóż na blachę do pieczenia, polej oliwą z oliwek, przepraw, dorzuć rozgniecione ząbki czosnku, gałązki tymianku i wstaw do piekarnika na 20 minut.
Po 20 minutach pieczenia warzyw zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni, mięso przełóż na wyłożoną folią blachę. Dodaj do niego gałązki rozmarynu oraz zgniecione ząbki czosnku. Wstaw kurczaka do piekarnika. Piecz wszystko jeszcze ok 25/30 minut. Po tym czasie warzywa powinny być pięknie zarumienione, a mięso miękkie i soczyste.