Był już przepis na gotowany serniczek z mango, więc nie mogłoby się obejść bez tego deseru w wersji kakaowej. Podanie go z rodzynkami jeszcze bardziej zwiększa jego walory smakowe. Polecam wypróbować :)
składniki:
- 100 g chudego twarogu
- jajko
- czubata łyżeczka kakao
- łyżeczka miodu
- płaska łyżka mąki kukurydzianej
- odrobina mleka do rozrobienia mąki
Twaróg wrzucamy do miseczki. Dodajemy do niego jajko, kakao i miód. Całość miksujemy na w miarę możliwości gładką masę. Gdy już ją otrzymamy, przelewamy ją do garnuszka i stawiamy na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W szklance mieszamy odrobinę mleka z mąką kukurydzianą. Gdy masa sernikowa zacznie wrzeć dodajemy do niej zawartość szklanki. Dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu, gdy serniczek będzie gęsty.
Przekładamy go do miseczki. Dekorujemy dowolnymi dodatkami, ja polecam użyć tu rodzynek. Oprócz nich dałam jeszcze garść płatków owsianych.