Kolejna wersja rolady, tym razem całkowicie bezglutenowa i w wersji z kremem z kaszy jaglanej. Jak już wielokrotnie pisałam kaszę jaglaną uwielbiam między innymi za jej uniwersalność i zdrowotne właściwości. Jeśli choć raz przygotujecie z niej krem albo budyń, jestem przekonana, że Wam posmakuje i na stałe wejdzie do Waszego jadłospisu.
Składniki na biszkopt:
1/2 szklanki mąki ryżowej
2 łyżki kakao
1/3 szklanki ksylitolu/cukru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka przegotowanej, zimnej wody
Przygotowanie:
1. Białka należy ubić na sztywną pianę. Następnie dodać ksylitol/cukier i dalej ubijać, aż będą szkliste (wyglądem masa powinna wyglądać jak na bezę).
2. Do ubitych białek z ksylitolem/cukrem dodajemy żółtka wymieszane z kakao i dalej ubijamy.
3. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ale to już mieszamy delikatnie łyżką, aby nie utracić puszystości i łyżkę przegotowanej wody - dzięki temu biszkopt będzie elastyczny i łatwiejszy do zwijania. 4. Masę nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - ciasto musi być równomiernie i cienko rozłożone. 5. Pieczemy w piekarniku, temperatura 180 stopni przez 20 - 25 min.
Składniki na krem:
1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
1,5 szklanki mleka
2 łyżki ksylitolu/cukru
5 łyżek wiórek kokosowych
Przygotowanie: 1. Kaszę należy opłukać pod wodą i ugotować w mleku z dodatkiem ksylitolu/cukru do wchłonięcia całego płynu. 2. Jeszcze ciepłą blendujemy na gładką masę dodając wiórki kokosowe i około 1/4 szklanki mleka - tak aby masa była jednolita i konsystencja dała się bez problemu rozprowadzić na biszkopcie. 3. Następnie wykładamy masę na biszkopt, zwijamy w roladę, zawijamy w folię, aby utrzymać kształt i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Rolada bezowa z malinami i kremem malinowym na bazie mascarpone. Bardzo lekki, sodki i delikatny deser. Rolada jest bardzo
Post Rolada bezowa z malinami pojawił się poraz pierwszy w I Love Bake.
Rolada biszkoptowa Raffaello o pysznym smaku kokosowym. Rolada jest lekka z cudownym kremem na bazie kremwki oraz mascarpone. Wirki
Post Rolada biszkoptowa Raffaello pojawił się poraz pierwszy w I Love Bake.