Muffiny jogurtowe - niby takie proste a bardzo pyszne. Dzięki dodaniu zamiast mleka jogurtu naturalnego mają według mnie trochę delikatniejszy posmak oraz są bardziej puszyste i wilgotne. Użyłam do ich przygotowania mąki jaglanej...jeśli akurat nie macie takiej pod ręką, można zmielić kaszę jaglaną w młynku do kawy. Ewentualnie zawsze możecie użyć mąki pszennej. Ważne, aby ciasto miało dosyć gęstą konsystencję, ale żeby jednocześnie swobodnie "spływało" z łyżki przy nakładaniu do foremek).
Są też pierwszym moim wypiekiem z użyciem ksylitolu (jest to biała krystaliczna substancja, która wygląda i smakuje jak zwykły cukier, ale zawiera o 40% mniej kalorii niż cukier i jest równie słodka, daje odczyn zasadowy w organizmie, a nie kwaśny jak cukier) zamiast cukru kryształu, który staram się ograniczać. Do tej pory odstawiłam zupełnie słodzenie herbaty, kawy, nie pijam słodzonych napojów itd. Rezygnacja z używania białego cukru do wypieków będzie więc kolejnym etapem "odcukrzania".
- 75g masła
- 160g mąki jaglanej
- 2 jaja
- 130g jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 6 łyżek ksylitolu albo innego "słodzidła"
- szczypta soli
Wykonanie:Jaja należy wymieszać ze schłodzonym, roztopionym masłem. W osobnej misce mieszamy pozostałe suche składniki, a następnie wlewamy do nich jaja z masłem i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy ciasto do foremek (3/4 wysokości) i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 - 25 minut (do zrumienienia). Jeszcze ciepłe można posypać cukrem pudrem i gotowe.
Z podanych proporcji wychodzi 12 muffinów.
Ale Pyszota!