Jak obiecałam, tak jestem z nowymi przepisami:)
Z uwagi na miłość do buraczków zaryzykowałam podać je w nieco zmienionej formie niż tradycyjnie do kotleta i ziemniaków na obiad. Krem z buraczków idealnie wpasował się z sam miękkiej cebulki i pieczarek duszonych w sosie sojowym.
Składniki:
- 400 g mrożonych buraczków
- 200g pieczarek
- 1 cebulka
- sos sojowy
- vegeta naturalna
- sok z połowy cytryny
- łyżka octu balsamicznego
Przygotowanie:
Buraczki rozmrażamy w garnuszku na niewielkim ogniu dolewając około pół szklanki wody. Przyprawiamy je octem, sokiem z cytryny oraz łyżką vegety naturalnej, gotując całość około 15 minut. W 1/3 szklanki przegotowanej wody rozcieńczamy 3 łyżki sosu sojowego. Następnie na na patelnie wrzucamy pokrojone pieczarki oraz cebulkę i zalewamy powstała wcześniej mieszanką. Dusimy mieszając co jakiś czas około 10 minut. Na koniec jeżeli chcemy gładszą konsystencję buraków możemy je dodatkowo zblendować. podajemy krem z wyłożonymi na wierzch duszonymi pieczarkami i cebulką polewając je łyżką sosu sojowego.
Smacznego :)