Trochę orientalny, słodki, ale i pikantny zarazem smak. Lubicie taką ''egzotyczną" mieszankę przypraw? My bardzo!Składniki:
8 pałek (udka lub podudzia) z kurczaka;
marynata:
4 łyżki sezamu;
4 łyżki miodu (płynny, np. wielokwiatowy);
3 łyżki soku z cytryny;
3 łyżki oleju rzepakowego;
1 płaska łyżeczka curry;
1/2 łyżeczki pieprzu;
1/2 łyżeczki papryki słodkiej (w proszku);
1/2 łyżeczki imbiru (w proszku);
szczypta kminu rzymskiego (opcjonalnie).
Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
Wszystkie składniki marynaty połącz i dokładnie wymieszaj. Polej kawałki kurczaka całą marynatą. Wymieszaj mięso i odstaw na godzinę do lodówki.
Zamarynowane mięso układaj w rękawie do pieczenia. Zamknij szczelnie, nakłuj w kilku miejscach widelcem, ale uważaj by nie przerwać folii.
Ułóż mięso w worku do pieczenia na blaszce. Wstaw na najniższy poziom piekarnika i piecz w 200'C ok. 50 minut.
Dzieciom podaj pałkę bez skóry, lub wybrane kawałki mięska.
Danie można podać z ryżem i brokułami.