Szybka marynata, krótki masaż, by natrzeć nią kuraka, relaks w lodówce, szybki rzut do worka i czas na nabieranie opalenizny w piekarniku:) To naprawdę nie będzie pracochłonna potrawa:)...1 kurczak
około 20 oliwek
10 suszonych pomidorów
listki oregano z połowy doniczki
Listki z 4 gałązek bazylii
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
Wszystkie składniki na marynatę zblendować lub rozgnieść w moździerzu. Kurczaka umyć i osuszyć. Natrzeć mięso marynatą i odstawić na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc, by mięso dobrze przeszło marynatą.
Przed pieczeniem zdjąć nadmiar marynaty z mięsa. Kurczaka umieścić w rękawie do pieczenia, związać go i nakłuć iglą w kilku miejscach worek. Piec z termoobiegiem na środkowym poziomie piekarnika przez pierwsze 15 minut w 200 stopniach, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec mięso około 1,5 godziny (w zależności od ciężaru kurczaka - na każdy kg mięsa - 60 minut pieczenia).
Wersję dla dorosłych można wzbogacić o dodatkowe 2 ząbki czosnku i ostrą paprykę w proszku, lub posiekaną połowę papryczki chili (bez nasionek).
Świeże zioła można zastąpić suszonymi: 1/2 łyżka bazylii, 1 łyżka oregano.