Nie napiszę o tym, jak weekend, który minął był dobry i wartościowy. To prawie wieki temu. Pisanie o tym, który przyjdzie zdaje się być bardziej na czasie. Nadzieje jak zawsze wielkie, choć nieśmiałe...
Ani o wielkiej tęsknocie za małym chłopcem, który wyjechał z zakazem zabrania ze sobą telefonu… a Ty rwij kobieto włosy z głowy i śpij z jego poduszką w swoim łóżku bo dokładnie tyle Ci pozostało. Oprócz czekania.
Ani też o trosce o tegoż samego chłopca, o jego przyszłość w świecie bez skrupółów i zahamowań.
Tym bardziej o córce pierwszej, która już niedługo poleci do Chin i będą to najdłuższe 3 tygodnie oczekiwania, jakie jestem w stanie sobie wyobrazić.
Ni tym bardziej o tęsknocie za cud-mężem, który wyjechał był zostawiając swoje wszystko na mojej głowie (w takiej sytuacji uświadamiamy sobiem ile to jest tak naprawdę to wszystko…)
Taki to czas przedziwnego zawieszenia pomiędzy rutynową codziennością a niezwyczajnością rozłąki. Byle do piątku!
- Mama! Jutro będziesz robić śniadanie tylko dla jednej osoby - mówi mi synek pierwszy. Rozmawiamy, przekazując sobie z ręki do ręki talerzyk z ostatnim kawałkiem niedzielnej szarlotki. Jutro zostaną już tylko dwa dni…
Ale żeby nie było już tak nostalgicznie i smutnawo, pochwalę się Wam wygraną w VI edycjiFoodelia International Food Photography Awards. Dwa zrobione przeze mnie zdjęcia zyskały aprobatę jury. Możecie obejrzeć je na stronie foodelia.us choć z pewnością stałym czytelnikom Addio są one dobrze znane. To fajny sukces, który bardzo mnie ucieszył.
Muesli dr Birchera chyba nikomu polecać nie trzeba. Przygotowuje się niemal samo, wystarczy zalać płatki owsiane sokiem owocowym i odstawić na noc do lodówki. Potem już tylko dodajemy owoce (w wersji oryginalnej - tarte jabłko), gęsty naturalny jogurt, miód i orzechy. Możliwości jest wiele. Moja wersja - z sokiem z krwistych pomarańczy, z truskawkami, miodem i pistacjami. Polecam gorąco! A już wkrótce zapraszam na pyszną szarlotkę.
Muesli dr Birchera
Składniki:na 2 porcje
75 g płatków owsianych gorskich 75 ml soku owocowego (u mnie wyciskany sok z czerwonych pomarańczy) miód do smaku 250 ml gęstego jogurtu naturalnego orzechy/pistacje/migdały do podania plasterki truskawek, pomarańczy lub tarte jabłko opcjonalnie do podania - 2 marakuje
Przygotowanie:
1.Sok wyciskamy. Zalewamy nim płatki owsiane, mieszamy dokładnie, przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki. Jeżeli nie mamy tyle czasu wystarczy 30 mniut, by płatki wchłonęły sok i można było podawać muesli. 2.Na dno szklanek wykładamy jogurt, na to płatki, polewamy miodem, posypujemy orzechami, obkładamy owocami, podajemy i w dobrym humorze rozpoczynamy nowy dzień.
Bez zbędnego rozpisywania się- jeszcze jeden przepis na Muesli dr Birchera, tym razem w wersji czekoladowej. Oprócz dodatku owoców, w bonusie moja
Artykuł Czekoladowe Muesli dr Birchera pochodzi z serwisu mommy4tummy.
Odkąd wprowadzono niehandlowe niedziele, w poniedziałki zwykle jemy na śniadanie owsiankę. Głównie dlatego, że jest bardzo zdrowa, pyszna i sama się przygotowuje,
Artykuł Muesli dr Birchera pochodzi z serwisu mommy4tummy.
Nie napiszę o tym, jak weekend, który minął był dobry i wartościowy. To prawie wieki temu. Pisanie o tym, który przyjdzie zdaje się być bardziej na czasie. Nadzieje jak zawsze wielkie, choć nieśmiałe...Ani o wielkiej tęsknocie za małym chłopcem, ...
Odkryłam na nowo ratatouille! Zawsze uwielbiałam tą mieszankę prowansalskich warzyw takich jak bakłażany, cukinie, papryki, pomidory, które łączą się, tworząc proste, domowe ale też pyszne danie jakim jest ratatouille. Zawsze lubiłam prostotę tego jedn...
Miłość jest w powietrzu to moja miłość do francuskiej kuchni. Przez pewien czas uważałam kuchnię francuską za bardzo wyrafinowaną i wymagającą wiele czasu i poświęcenia do momentu kiedy sama zaczęłam eksperymentować w kuchni po kilku waka...
Śniadań z Wielkiej Brytanii nie wspominam z jakimś wielkim sentymentem. Fakt, że podczas mojego ostatniego tam pobytu mieszkałam u brytyjskiej rodziny i jadłam zazwyczaj to co inni sami serwowali i wierzcie mi nie było to nic ciekawego. Może gdybym prz...
Dawno nie jadłam tak zdrowego i sytnego śniadania. Do muesli dr Birchera przymierzałam się od jakiegoś czasu i w końcu, jest! W sumie dobrze się stało, bo chciałam użyć świeżych owoców jagodowych i co prawda, nie kupiłam ulubionych borówek, ale maliny ...
Zastanawialiście się kiedyś nad tym, kto wynalazł muesli? Za protoplastę tego śniadaniowego cuda uważa się dr Maximiliana Birchera-Bennera - pioniera w dziedzinie zdrowego odżywiania i wprowadzania nowych nawyków żywieniowych w zdominowanej przez mięso...