Sałatka luang prabang
Składniki: na 2 porcje
2 pomidory
½ ogórka szklarniowego
duża garść sałaty (mieszanki salat)
posiekane białko z 3 ugotowanych jajek
1 ząbek czosnku
świeża mięta
garść orzeszków ziemnych
Na sos:
3 ugotowane żółtka
sok z 1 limonki
cukier trzcinowy (ok. 1 łyżeczki)
odrobina wody (2 łyżki)
1 łyżeczka oliwy lub oleju kokosowego
Przygotowanie:
1. Gotujemy jajka na twardo. Zalewamy zimną wodą, odstawimy do ostygnięcia. Obieramy.
2. Białka siekamy w kostkę. Przekładamy do salaterki.
3. Drobno posiekany ząbek czosnku szklimy na patelni z odrobiną oliwy. Przekładamy na papierowy ręcznik.
4. Ogórki kroimy w plasterki, pomidory w ćwiartki a potem jeszcze w ósemki. Pokrojone warzywa przekładamy do salaterki, dodajemy porwane liście sałat.
5. Posypujemy orzeszkami ziemnymi i posiekaną miętą. Delikatnie mieszamy.*
6. Żółtka ucieramy na gładko z sokiem z limonki. Sos ma być płynny. Dlatego podlewamy go jeszcze odrobiną wody i dodajemy oliwę. Kiedy już uzyska płynną konsystencję, dosładzamy do smaku. Podajemy.
* warzywa możemy równie dobrze po prostu poukładać na liściach sałaty, bez mieszania, wedle uznania.