Nauczyłam się już przygotowywać owsiankę w 5 minut. Nieskromnie przyznam, że naprawdę nabrałam w tym wprawy. W chwilach największego porannego pośpiechu marzy mi się czasami granola, taka chrupiąca, orzechowa w smaku.
I tak zrodził się pomysł na granolę z patelni. W pośpiechu się zrodził. Ale przetestowałam go już wielokrotnie. I zawsze udaje mi się zmieścić w kwadransie, a w nagrodę mam pyszną chrupiącą granolę, ośmielę się stwierdzić - że lepszą od tej z piekarnika. Spróbujcie koniecznie. Polecam gorąco!
Ekspresowa granola z patelni
Skladniki:
100 g płatków owsianych górskich
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki syropu z agawy/syropu z daktyli/miodu/syropu ryżowego
Ponadto:
owoce
jogurt
orzechy i/lub ziarna*
Przygotowanie:
1. Na patelni o dużej powierzchni (min. 28 cm) wysypujemy płatki. Rozprowadzamy równomiernie. Pozostawiamy tak na ok. 10 minut, od czasu do czasu potrząsając patelnią.
2. W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy i syrop.
3. Płatki będą gotowe, kiedy zauważymy, że ładnie brązowieją i zaczynają pachnieć orzechami.
4. Wówczas wylewamy na patelnię olej z syropem. Mieszamy dokładnie, pozostawiamy na minutę na patelni, wyłączamy gaz. Odstawiamy na bok na czas przygotowania owoców i jogurtu. Podajemy przestudzone. Voilà. Granola w kwadrans gotowa!
*ziarna i orzechy możemy uprażyć razem z płatkami lub dodać je później.
Smacznego!