Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Ada w kuchni
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
362
Kategorie
18
Wegański krem z białych warzyw
Jeśli jesteście zdecydowanymi mięsożercami, możecie pozamieniać w tej zupie składniki takie jak wywar czy zabielacz i dodać jeszcze trochę sera topionego. Ale zachęcałabym Was do spróbowania najpierw tej opcji. Zupka jest lekka, bardzo dietetyczna, aks...
Ada w kuchni
Zupy
Sezamowe placki chlebowe
Czasem mam dość ziemniaków, ryż, makaronu czy kaszy. Placki chlebowe stanowią cudowny zamiennik zwłaszcza jako dodatek czy zapychacz w potrawach półpłynnych takich jak gulasz, curry czy potrawka.Jak większość moich propozycji placuszki robi się bardzo ...
Ada w kuchni
Chleby i bułki
Melting Chocolate cake
Ostatnio miałam możliwość jedzenia tego boskiego deseru przez tydzień, dzień w dzień. I wiecie co? Wciąż mi mało....To kwintesencja czekoladowego smaku częściowo stała a częściowo płynna. Ten smakołyk podaje się na ciepło w małych kokilkach w tow...
Ada w kuchni
Słodkości
Rolada rybna w cieście francuskim
Miałam mały kłopot z nazwaniem tej potrawy, bo jest tam wszystko- ryba, risotto warzywne, szpinak i ciasto francuskie. W zasadzie jest to klasyczny eintopf tyle, że w mniej klasycznej formie. Przyznam szczerze, że trzeba się trochę napracować jeśli rob...
Ada w kuchni
Dania Obiadowe
,
Ryby i owoce morza
Łosoś smażony na papierze z masłem czosnkowym
Od czasu do czasu nie potrafię sobie odmówić smażonego łososia, a żeby nie dodawać do niego zbyt dużo dodatkowego tłuszczu smażę go na papierze do pieczenia. Tę metodę można też wykorzystać przy smażeniu na przykład piersi z kurczaka. Łosoś zachowuje w...
Ada w kuchni
Ryby i owoce morza
Wegetariańskie gołąbki
Robiąc gołąbki zawsze przygotowuję przynajmniej dwa rodzaje farszu- jeden tradycyjny z mięsem a drugi warzywny. Jak zapewne pamiętacie jakiś czas temu przygotowywałam paprykarz warzywny- zrobiłam go całkiem sporo i to co nie zostało zjedzone od r...
Ada w kuchni
Dania Obiadowe
,
Dania bezmięsne
Nalewka Krambambula
Pod tą przedziwną i tajemniczą nazwą kryje się trunek artystów i studentów z czasów Augusta III Sasa. Głównym składnikiem nadającym ton tej nalewce jest miód- naturalny antybiotyk, źródło witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, kwasu foliowego, bio...
Ada w kuchni
Napoje
Koktajl z pomelo i ananasa
W tym tygodniu będą królować napoje. Na pierwszy ogień idzie koktajl z pomelo i ananasa- doskonała propozycja dla wszystkich, którzy są na diecie lub po prostu dbają o ilość spożywanych kalorii i jakoś zjadanych posiłków. Koktajl jest niskokaloryczny, ...
Ada w kuchni
Napoje
Pasta z cukinii do chleba
Może nazywanie tego pastą jest niewielkim nadużyciem, ale jakoś nie miałam pomysłu na inną nazwę. Ale pasta od biedy ujdzie- można tym smarować i dobrze się trzyma na kanapce. Świetnie smakuje z ogórkiem kiszonym i z majonezem, no ale z majonezem mało ...
Ada w kuchni
Pasty na chleb
Pikantny pasztet z fasoli
Czy pasztet będzie pikantny czy nie decydujecie sami, jednak fasola jest dość neutralna w smaku i trzeba jej trochę pomóc. Jeśli nie przepadacie za ostrością pieprzu cayenne czy chili, możecie postawić na klasykę czyli czosnek z majerankiem, ale zachęc...
Ada w kuchni
Pasty na chleb
Faszerowane pieczarki z patelni
Faszerowane pieczarki są świetną propozycją na karnawałowe imprezy. Można podawać je na ciepło i na zimno. Jak farsz może posłużyć cokolwiek co mamy pod ręką plus odrobina sera i wykwintna przekąska gotowa. I nie potrzebujemy odmiany Portobello, wystar...
Ada w kuchni
Dania bezmięsne
Zupa z fasoli mung
Ta pyszna i pożywna zupa w zupełności zastąpi dwudaniowy,pełnowartościowy posiłek. Choć gotowana na wodzie jest sycąca, ale nie ciężka. Nie przypomina tradycyjnej fasolowej, za którą osobiście nie przepadam-zwłaszcza w tradycyjnej formie z wędzonką w ś...
Ada w kuchni
Zupy
Rolada czekoladowo-śmietankowa
&n...
Ada w kuchni
Słodkości
Ciasteczka migdałowe
Niestety moje zdolności plastyczne są znikome, nawet jeśli chodzi tylko o lepienie kulek z ciasta. Ale na szczęście ich niedoskonały kształt nie umniejsza walorów smakowych. Do tego jeszcze są naprawdę szybkie i proste w przygotowaniu. Przepis mam spis...
Ada w kuchni
Słodkości
,
Wigilia
Paprykarz wegetariaski
Po świętach została mi nadwyżka różnych produktów więc puściłam wodze fantazji i część z nich zutylizowałam w kuchni tworząc przeróżne dania z resztek. Tak też powstał ten wegetariański paprykarz- z resztek na sałatkę jarzynową. Jest zaskakująco wilgot...
Ada w kuchni
Pasty na chleb
Przedwojenny makowiec
Nie ma co ukrywać, że pieczenie ciast nie jest moim ulubionym zajęciem. Robię to okazjonalnie. Tym razem postanowiłam wypróbować przepis mojej babci na makowiec, który gości na naszym wigilijnym stole od lat. Co mogę powiedzieć- robi się go w mia...
Ada w kuchni
Słodkości
,
Wigilia
←
Poprzednia
9
10
11
12
13
Następna
→