Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Ada w kuchni
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
362
Kategorie
18
Sandacz z sosem remoulade
Ponieważ nie lubię karpia, przygotowuję na Wigilię jakąś inną rybę na ciepło. W tym roku padło na sandacza. Przepis zaczerpnęłam od naszych północnych sąsiadów, tyle, że tam tak przygotowaną rybę kładzie się po prostu na kromkę żytniego lub razowego ch...
Ada w kuchni
Dania Obiadowe
,
Ryby i owoce morza
,
Wigilia
Ryba w occie
Do niedawna ryby w occie mogły dla mnie nie istnieć, ale za sprawą mojej koleżanki, która podarowała mi słoik własnoręcznie zrobionych śledzi, zakochałam się w nich bez pamięci. Ten właśnie pierwszy słoik zjadłam stojąc nad zlewem, nie zawracając sobie...
Ada w kuchni
Ryby i owoce morza
,
Zupy
Pierogi wigilijne z grzybami i kapustą
Myślę, że gdyby to mężczyźni mieli przejąć pielęgnowanie wigilijnych tradycji to bardzo szybko Wigilii albo by nie było wcale albo odbywała by się przy telewizji, meczu, piwie, chipsach no i może zamawianej na wynos pizzy. Wyobrażacie sobie...
Ada w kuchni
Dania Obiadowe
,
Dania bezmięsne
,
Wigilia
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą
Być może dla niektórych to będzie przesada, ale ostatnio tęskniłam i za plackami i za kapustą kiszoną. I tak zrodził się pomysł połączenia tych dwóch składników w jedną całość. Myślę, że zarówno ziemniakoholicy jak i fani kapusty będą zadowoleni.Składn...
Ada w kuchni
Dania Obiadowe
,
Dania bezmięsne
Najprostszy serek jogurtowy
To jedyny znany mi serek, który robi się sam. Nie trzeba niczego podgrzewać, dolewać,odcedzać. Warunkiem dobrego smaku jest jednak odpowiedni jogurt. Idealnie, jeśli zrobicie sami w domu. Ale jeśli komuś się nie chce, co w pełni rozumiem, albo ni...
Ada w kuchni
Sery i twarogi
Zasmażana czerwona kapusta
Jest doskonała do drobiu,dziczyzny a nawet do zwykłej kaszy gryczanej. Idealna na świąteczny stół i na zwykły niedzielny obiad. Pachnąca, korzenna,słodko-winna, aromatyczna.Czego chcieć więcej?Składniki:1/2 dużej główki czerwonej kapusty2 czerwone cebu...
Ada w kuchni
Dodatki
Gęś z majerankiem
Była kaczuszka, czas na gąskę. I nie wierzcie w to, że tylko okolice 11 listopada są właściwym czasem na jej przyrządzanie. sama zaopatrzyłam się w kilka dorodnych sztuk, które systematycznie będę przyrządzać. Dziś klasyka- gęś z majerankiem, naszpikow...
Ada w kuchni
Dania Obiadowe
,
Mięso
Lachspudding czyli szwedzka zapiekanka z łososiem
Ta szwedzka zapiekanka jest jedną z moich ulubionych i zadowoli każdego miłośnika ziemniaków i ryb. Troszkę ją udoskonaliłam- w oryginalnym przepisie nie ma sera a ja jednak lubie jak coś się w zapiekance ciągnie. Oczywiście nie jest to element niezbęd...
Ada w kuchni
Dania Obiadowe
,
Ryby i owoce morza
Kaczka pieczona z jabłkami i czosnkiem
Nie ma chyba prostszej rzeczy do przygotowania niż kaczka z jabłkami. A efekt jest fantastyczny przy minimalnym wkładzie pracy własnej. Tak przygotowane udka czy piersi będą soczyste, miękkie, delikatne i aromatyczne..Składniki:4 kacze udka (po jednym ...
Ada w kuchni
Dania Obiadowe
,
Mięso
Kotlety rybne
Rodowód tych kotletów to znów kuchnia żydowska. Okazało się, ze można do nich przekonać nawet najbardziej zagorzałych przeciwników tego typu rybnych wynalazków. A wszystko dzięki połączeniu zmielonej bądź posiekanej ryby z ziemniakami i koperkiem, któr...
Ada w kuchni
Mango Lassi pudding
Dawno nie było na blogu nic słodkiego. A ponieważ w lodówce zalegało mocno już dojrzałe mango wykorzystałam okazję do przerobienia klasycznego, orzeźwiającego indyjskiego napoju na deser o konsystencji budyniu- bez mąki oczywiście. Zagęstnikiem są nasi...
Ada w kuchni
Słodkości
Pasta z pieczarek
Ta pasta swoje korzenie ma w kuchni żydowskiej choć pozbawiona jest typowych dla niej przypraw. Dzięki temu czuć wyraźnie smak pieczarek. Ze względu na lepsze połączenie się składników wzbogaciłam ją odrobiną majonezu. Wydaje m się, że gdyby zasz...
Ada w kuchni
Pasty na chleb
Kremowy kozi twarożek
Ponieważ kozy przestają już dawać mleko (taka pora roku), zrobiłam trochę twarożków na zapas- świetnie nadają się do mrożenia. I choć na blogu pojawił się już przepis na kozi twarożek, zachęcam Was to spróbowania tej metody- którą przez przypadek odkry...
Ada w kuchni
Sery i twarogi
Bigos wegański
Skoro mamy już swoją własną kapustę kiszoną, szkoda by było nie wykorzystać jej do zrobienia bigosu. Tym razem wegańskiego. I nie znajdziecie w nim substytutów mięsa- nie ma takiej potrzeby. Bigos jarski jest równie pyszny co ten tradycyjny. Więc do dz...
Ada w kuchni
Dania Obiadowe
,
Dania bezmięsne
Dżem z pigwy z cynamonem
Nie jest to coś co kładę na kanapki- pomimo dużej ilości cukru konfitura jest dość kwaskowa i służy mi głównie jako dodatek do herbaty zamiast cytryny. Do zrobienia jej zainspirowała mnie znana Wam już Pani Koza, od której dostałam jeden słoiczek w pre...
Ada w kuchni
Przetwory
Domowa kapusta kiszona
Na blogu kapusta dopiero się będzie kisić a w realu właśnie dochodzi bigos....No cóż, bywa i tak.Kapustę kiszoną robi się bardzo szybko o ile kupimy już posiekaną. Jeśli nie to szatkowanie zajmie chwilkę, ale potem jest już z górki.W tym roku zrobiłam ...
Ada w kuchni
Przetwory
←
Poprzednia
10
11
12
13
14
Następna
→