
Nie przepadasz za kalafiorem? Dobrze się składa, ja też nie
Ale….. w curry z krewetkami za sprawą kilku przypraw, pomidorów i mleczka kokosowego zmienia się nie do poznania. Nie mogłam uwierzyć, że jadłam na obiad kalafiora i tak bardzo mi smakował!
Przejdź prosto do przepisu

A wszystko zaczęło się od tego, że ostatnio, gdzie nie spojrzałam, znajdowałam kalafiora w indyjskich przyprawach. Między innymi na Jadłonomii czy na Chili Czosnek i Oliwa i nabrałam na niego wielkiej ochoty. Dlatego bardzo dziękuję za inspiracje, sama pewnie szybko bym się nie skusiła na to połączenie. A było warto!

W curry z krewetkami nie mogło zabraknąć imbiru, kurkumy, kminu rzymskiego i kolendry, które nie tylko wzbogacają smak, ale również pomagają trawić kalafiora! Czyli 2 korzyści w jednym.

A dlaczego warto jeść kalafiora?
Kalafior, obok brokuła, jest najlepszym źródłem sulforafanu, który pomaga walczyć z rakiem. Zawieraja całą masę antyoksydantów, wspieranych przez witaminy A i C oraz beta karoten. Do tego mnóstwo minerałów: wapnia, potasu, żelaza, magnezu, cynku, fosforu, a nawet fluoru, potrzebnych nam, by wszystkie procesy zachodziły w naszym organizmie prawidłowo. Źródło.

curry z krewetkami, kalafiorem, pomidorami i mlekiem kokosowym
- 200-300g dużych, surowych krewetek
- ½ łyżki sosu sojowego
- 1 nieduży kalafior
- 1 cebula
- puszka pomidorów (400g)
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki imbiru świeżego, startego
- łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 1,5 łyżeczki kolendry mielonej
- ½ łyżeczki kurkumy
- sos sojowy lub sól do smaku
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chili -ilość wg uznania (w zależności od ostrości i preferencji)
- sok z limonki
- masło klarowane (lub inny tłuszcz do smażenia)
- świeża kolendra do podania
- ryż lub makaron ryżowy do podania
- Krewetki rozmrozić i ewentualnie obrać. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku i ½ łyżki sosu sojowego. Wymieszać.
- Kalafiora umyć i podzielić na różyczki.
- Rozgrzać patelnię, dodać 1-2 łyżki masła klarowanego i podsmażyć krewetki. Przełożyć do miski. Do pozostałego masła dodać imbir, przyprawy i chwilę smażyć. W razie potrzeby dodać więcej masła. Dodać kalafiora, dużą szczyptę soli, pół szklanki wody i gotować pod przykryciem kilka minut, aż kalafior zmięknie. Najlepszy będzie al dente lub twardszy.
- Na drugiej patelni lub w garnku na odrobinie tłuszczu podsmażyć pokrojoną cebulę, papryczkę chili (bez pestek) i posiekany ząbek czosnku. Zeszklić, dodać zmielone pomidory, szczyptę soli i gotować kilka minut, często mieszając, aż pomidory trochę zgęstnieją.
- Do kalafiora dodać krewetki, pomidory i mleko kokosowe. Gotować na małym ogniu kilka minut. Dosolić do smaku lub dodać odrobinę sosu sojowego i odrobinę soku z limonki.
- Podawać z makaronem ryżowym lub ryżem, posypane świeżą kolendrą.
Krewetki można zastąpić batatami lub nawet ziemniakami.
Zalewając makaron ryżowy warto dodać odrobinę soli lub sosu sojowego, inaczej będzie zupełnie bez smaku.
3.5.3208
Artykuł curry z krewetkami, kalafiorem, pomidorami i mlekiem kokosowym pochodzi z serwisu zielony środek.