Zapewne niektórzy z Was są zaskoczeni, że wątróbkę można grillować i to z powodzeniem. Nie ukrywam robiłam to pierwszy raz i mogę jednoznacznie stwierdzić, że nadaje się do tego. Wątróbkę grillowałam na grillu kontaktowym w domu. Dodatkowo jest to dani...
Inspiracja z książki Hanny Szymanderskiej: "Encyklopedia Polskiej Sztuki Kulinarnej".Książkę można nabyć na stronie Wydawnictwa REA (klik).Wydanie jest przepiękne, gdyż posiada twardą oprawę, papier "chamois" i złocone brzegi.Autorka wydała wiel...
Wątróbka wieprzowa w sosie własnym Wątróbka wieprzowa w sosie własnym jak dla mnie jest po prostu rewelacyjna. Uwielbiam ją zarówno z ziemniaczkami na obiad lub podaną na kolację z pieczywem. Jest delikatna, smaczna, a sos wręcz wyśmienity no i b...
Wątróbka, bez względu na to czy drobiowa,wieprzowa,wołowa,cielęca najlepsza jest z dodatkiem jabłek krótko i intensywnie smażona. Aby pozbyć się smaku goryczy z wątróbki, wystarczy ja wymoczyć w mleku przed smażeniem. Jabłka do wątróbki wybier...
Składniki:Wątróbka cielęcacebula2 szlotkisólpieprzmasłolampka winaPrzygotowanie:Wątróbkę namoczcie. Osuszcie i smażcie na maśle. Dodajcie pokrojoną cebulę i szlotkę. Jak wątróbka się zrumieni podlejcie winem. Smażcie tak długo aż sos zgęstnieje - jedna...
Nie jest łatwo dostać dobrą, zdrową i ładną wątrobę cielęcą. Ostatni raz przyrządzałam taką jakieś 2 lata temu. Co prawda nie każdy lubi wątróbkę, ale dobrze przyrządzona będzie smacznym dodatkiem do obiadu, dostarczy nam też mnóstwo niezbędnego żelaza...