Pyszne danie
przygotowane z bakaliami BakaD’Or zakupionymi w Biedronce
200 gram suszonych owoców (morele, rodzynki, żurawina, śliwki)
200 gram białego ryżu
0,5 litra mleka
200 ml soku 100% jabłko
przyprawa do dań słodkich
(w składzie cukier, skórka cytrynowa – 9%, kardamon – 9%, cynamon – 3%, goździki, mięta, ekstrakt z kurkumy)
Owoce wkładamy do garnka i zalewamy sokiem . Gotujemy około 30 minut, aż zmiękną, a sok odparuje.
Kiedy wystygną układamy w formie i dociskamy.
Ryż gotujemy z mlekiem. Mieszamy cały czas, a gdy mleka będzie już mało, wyłączamy gaz i czekamy aż ryż wchłonie resztę mleka.
Przekładamy ryż do formy układając na owocach i dociskamy. Doprawiamy do smaku.
Formę wstawiamy do lodówki i schładzamy.
Smacznego !