Ryżowe klopsiki duszone w sosie pomidorowym to do doskonały pomysł na smaczny obiad. Można je
jeść z ziemniakami albo makaronem. Ja ze względu na to, że jestem na wiecznej diecie jem je same z sałatą rzymską.
Składniki:
Klopsiki:
500 g mięsa mielonego (ja kupuję łopatkę i mielę sama)
woreczek ryżu
sól, pieprz, oregano, ostra papryka
trochę oleju
Mięso mieszamy z ryżem doprawiam i formuję klopsiki
Sos:
2 szklanki wody
gałązka lubczyku
kostka rosołowa
natka pietruszki
3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki.
Wodę gotuję z kostką rosołową, lubczykiem i pietruszką, gdy zacznie bulgotać dodaję koncentrat pomidorowy i gotuję jeszcze chwilę.
Na rozgrzany olej kładę uformowane klopsiki po chwili zalewam je sosem pomidorowym i duszę pod przykryciem ok 20 min.
Smacznego!