Indyjska Kerala, przepiękny kolorowy stan, który kusi dostępem do morza, fantastyczną kulturą i, no właśnie,
The post Jedzenie w Kerali, czyli smaki południa Indii appeared first on Poproszę Dokładkę.
Laddu z tahini w wersji mojej siostry Oli, pierwszy raz jadłam laddu właśnie w jej wykonaniu Dodałam coś od siebie (Ola robiła wersję wegańską, a moje są na maśle), zamiast zwykłego cukru dałam kokosowy, dla wzmocnienia aromatu Smakują dość pod...
Przy dzisiejszej szarudze aż trudno dziś uwierzyć, że w ubiegły weekend było niezwykle słonecznie. Dla mnie było to otwarcie sezonu rowerowego w tym roku. Wyjazd za miasto miał służyć głównie pozyskaniu soku z brzozy (bzowiny, oskoły). Najlepiej puszcz...
Laddu to jednen z najfajniejszych deserów na świecie!To małe indyjskie kuleczki z mąki besan (z ciecierzycy).Mąkę praży się przez co ma niezwykły smak, a cały dom wypełni się wspaniałym zapachem.Możesz dodać do ozdoby orzechy np. nerkowca lub migdały.L...
Scroll down for English Laddu to indyjskie słodycze, jedzone zwłaszcza podczas hinduskich świąt i uroczystości. Przygotowuje się je z mąki z ciecierzycy, semoliny lub mąki kokosowej i ghee (rodzaj masła), przypraw, bakalii i formuje się na kształt kulk...
Wczoraj gdy wróciłam do domu zobaczyłam, że w kuchni stoi 6 słoików masła orzechowego (tego z Lidla). Byłam bardzo szczęśliwa z tej ilości, ale wyobraźcie sobie moją reakcję, gdy tato powiedział mi, że w samochodzie ma 9 kolejnych. Po prostu nie mogłam...
Bardzo chciałabym być jedną z tych pięknych beauty blogerek, które nawet z błotem na twarzy wyglądają promiennie i olśniewająco. No cóż, ja wyglądam jak Homer Simpson :) Jeśli jednak nie przeszkadza to w byciu fanką naturalnej pielęgnacji, dziś proponu...
Uwielbiam pakorę! To indyjskie danie na szybko, czyli warzywa w cieście przypominającym konsystencją naleśnikowe. Bazą potrawy jest mąka besan - z ciecierzycy, dzięki niej jest taka chrupiąca oraz przeróżne warzywka. Do potrawy podaje się chutney o dow...