Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Zapiekana łódka cukiniowa nadziewana ryżowo-warzywnym farszem z patelni
Życie jest za krótkie, żeby czekać... Działaj! :)
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
20
Kategorie
4
Zapiekana łódka cukiniowa nadziewana ryżowo-warzywnym farszem z patelni
Jako mały dzieciak bardzo nie lubiłam warzyw. W sumie sama nie potrafiłam wytłumaczyć, czemu mi nie smakują. Po prostu nie i już. No, a co można było zrobić jeśli potrafiłam wyczuć nawet drobno posiekaną cebulę w plackach ziemniaczanych? Tolerowałam tylko marchewkę. Tak, marchewka to było moje ulubione warzywo. Jeśli nie jedyne, które jadłam... Idąc tropem warzyw - nie jadłam zup, surówek, sałatek, hamburgerów, niczego, gdzie widziałam związek składników, których nie lubiłam.
Z czasem zaczęłam interesować się kuchnią, przepisami. początkowo tylko tymi słodkimi, później na stałe zagościły w nich prawie wszystkie składniki, których wcześniej nie tolerowałam. Obecnie nie wyobrażam sobie dnia bez kilku porcji warzyw, znajdują się prawie w każdym daniu. Co prawda do tej pory nie lubię pomidorów na kanapkach, (chociaż i tak uważam za sukces, że tylko to mi nie podchodzi). Za to w mieszankach z innymi warzywami wprost uwielbiam!
Cukinia polecana w dietach odchudzających...
.. ze względu na swoją niską kaloryczność (100 g produktu to tylko 15 kcal). Ponadto pozwala odkwasić organizm, dzięki zawartości licznych związków o charakterze alkalizującym. Ma w sobie nie tylko mnóstwo cennych pierwiastków, takich jak magnez, żelazo czy potas, ale także i duży zbiór witamin. Szczególnie ważne są witaminy z grupy B - uczestniczy w przemianie materii, oraz C - chroni i wzmacnia organizm przed chorobami
Pieczarki dostarczają najwięcej łatwo przyswajalnego białka ze wszystkich grzybów. Zawierają cenne pierwiastki (potas, miedź, selen), które są makro- i mikroelementami niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest również niskokaloryczna, w 100 gramach jest zaledwie 17 kcal.
Danie jest bardzo proste, w czasie, gdy ryż się gotuje tak naprawdę po kolei dodaję się resztę składników na patelnię :)
SKŁADNIKI na dwie porcje
♦180 gram pieczarek
♦ cukinia
♦ 1/4 cebuli
♦ 2 ząbki czosnku
♦ 1 spory pomidor
♦ 1/2 piersi kurczaka
♦ 1 woreczek ryżu naturalnego
♦ 1,5 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
♦ 1,5 łyżeczki soli
♦ 1/2 łyżeczki oregano
♦ 1/2 łyżeczki bazylii
♦ 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
WYKONANIE
Cukinie przekroić wzdłuż, aby tworzyła łódkę, środek wydrążyć łyżką, przełożyć do miski, a wnętrze cukinii obsypać solą (ma za zadanie ona wyodrębnić z warzywa wodę) Pozostawić na min. godzinę. Po tym czasie zlać wodę do zlewu. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Przelać zimną wodą, odcedzić. Pieczarki umyć, pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię, dodać olej, a na to umyte pieczarki, przyprawić solą. Smażyć około 10 minut, aż będzie widać mniejszą ilość powoli wyparowującej wody z pieczarek. Kurczaka pokroić w kostkę dodać do pieczarek. Farsz z cukinii dodać razem z cebulą pokrojoną w kostkę i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać pomidora pokrojonego w kostkę, wszystko przyprawić oregano, bazylią i pieprzem. Dusić na małym ogniu, aż mięso będzie dobrze usmażone. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem lub 200 stopni bez termoobiegu. Ryż wymieszać z gotowymi składnikami z patelni. Tak przygotowanym farszem napełniać wydrążone cukinie. Wierzch można delikatnie skropić oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym. Napełnione cukinie piec tak długo, aż cukinia będzie na tyle miękka, żeby wbić w nią delikatnie widelec, ale jednocześnie powinna utrzymywać swój kształt (nie rozmiękać na boki), czyli około 15 min z termoobiegiem, 20 bez termoobiegu. Opcjonalnie wierzch można posypać nasionami słonecznika.
Moje łódeczki podałam z chipsami z jarmużu (na które przepis już niedługo) i świeżymi pomidorkami z ogródka :)
Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w
internetowym sklepie dajar
Życie jest za krótkie, żeby czekać... Działaj! :)
08 lis 15
Polecane przepisy
Pieczona karkówka z jabłkami
Ciepłe lato niestety odeszło i powitaliśmy jesień. Kalendarzowa jesień pokryła się w tym roku z pogodą od razu zrobiło się zimno i ponuro. Nie lubię tej pory roku, więc pocieszenie odnajduję w owocach i warzywach: dyniach, jabłkach, śliwkach i....
Poezja smaku
Rodzinny obiad
,
Dania z wieprzowiny
,
Jabłka
,
Wieprzowina
,
Karkówka
Biała papryka nadziewana bryndzą i tuńczykiem
Sezonowa papryka nadziewana bryndzą i tuńczykiem. Podana na ostro stanowi prosty sposób na pyszny obiad lub kolację. Ja podałam ją z hummusem z bobu, ale można wykorzystać inny ulubiony sos lub dip. 3 białe papryki 120 g bryndzy puszka dobrej jakości t...
Mienta blog
Bezglutenowe
,
Warzywa
,
Ryby
,
Tuńczyk
,
Bryndza
,
Faszerowana papryka
,
Nadziewana papryka
Zupka cukiniowa dla malucha (od 6 miesiąca)
Panuje przekonanie, że dzieci jedzą chętnie tylko rosół i zupę pomidorową. Wcale nie musi tak być! Warto poszerzać menu malucha o nowe smaki i dawać mu spróbować warzyw w zestawieniach, których wcześniej nie znał. Zupka cukiniowa jest łatwa w przygotow...
Dieta bez mleka
Dieta bez mleka
,
Dieta przy skazie białkowej
,
Dieta bezmleczna przepisy
,
Dieta bezmleczna
,
Dieta dla dzieci
,
Bez mleka
,
Alergia na mleko
,
Skaza białkowa
,
Dieta dla niemowląt
,
Dla niemowląt
,
Od 6 miesiąca
,
Zupki dla niemowląt
,
Cukinia
,
Cukiniowa
,
Zupka cukiniowa
Nadziewana papryka
Nadziewana papryka to idealna propozycja na lekki bardzo sycący obiad. Przygotowanie tego dania jest bardzo szybkie i z całą pewnością każdemu z Was będzie smakowało. Nasza wersja papryki jest przygotowana z ryżem, cukinią i mięsem [...] Post Nadziewan...
Kulinarny Blog – wiesz jak gotować!
Obiad
,
Papryka
,
Olej
,
Cukinia
,
Kolacja
,
Mięso mielone
,
Ostra papryka
,
Pieprz cayenne
,
Farsz
,
Farsz do papryki
,
Jak upiec papryki
,
Nadziewana papryka
,
Papryka z farszem
,
Pieczona papryka
Łopatka nadziewana pieczarkami i szynką
Nasza propozycja na obiad z łopatki duszona łopatka nadziewana pieczarkami i szynką, zapieczona pod beszamelem. Zgrabny kawałek łopatki wieprzowej najpierw obsmażamy na złoto, następnie... Artykuł Łopatka nadziewana pieczarkami i szynką pochodz...
Magazyn Kuchenny | Magazyn Kuchenny
Potrawy
,
Cebula
,
Z mięsa
,
Wieprzowina
,
Pieczarki
,
Mozzarella
,
łopatka
,
Szynka konserwowa
,
Beszamel
Zupa z pora i cukinii z paprykowymi pestkami
Sama nie wiem czy to bardziej zupa cukiniowa czy bardziej zupa porowa. Cukinii tam więcej (objętościowo) ale to por ma bardziej wyrazisty smak i nadaje ton. A do tego bazylia i ziemniaki (co by było pożywniej). A na wierzchu mój częsty zupowy patent ...
Cooking for Emily
Wegetariańskie
,
Zupy
,
Danie dla dzieci
,
Cukinia
,
Bazylia
,
Por
,
Pestki dyni
Papryka zapiekana serem
Papryka zapiekana serem to propozycja na przystawkę podawaną na ciepło. Można ją przygotować na grillu na dworze, patelni grillowej, grillu w kuchence a nawet w piekarniku – wystarczy odpowiednie przygotowanie do zapiekania i każda z powyższych opcji o...
Magiczny Garnek
Przystawki, przekąski
,
Sezon na Grilla
,
Wegetariańskie
,
Papryki z serem
,
Papryki zapiekane z serem
,
Pomysł na paprykę z serem
Kaczka nadziewana jabłkami-marynowana
Polecam kaczkę marynowaną z jabłkami..
UgotujmyCos.pl
DANIA GŁÓWNE
,
DANIA MIĘSNE
Podpowiedzi wyszukiwań
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście
Ciasto karmelowe z kremem makowym
Nalewka z pigwy z arcydzięglem
Eva lovia
Poprostupycha
Smazone aterynkine Aterynki smażone
Smazone Aterynki smażone