Szarlotka z Budyniem i Bitą Śmietaną to wzbogacona wersja tradycyjnego, klasycznego ciasta. Budyń idealnie komponuje się z jabłkami, a bita śmietana nadaje szarlotce lekkości. Ciasto rozpływa się w ustach, jest przepyszne w smaku, a przy tym nie jest s...
Zgodnie z obietnicą wracam do Was z przepisem, który zajął drugie miejsce w Waszym głosowaniu. Przedstawiam Wam szarlotkę bez pieczenia. Przyznam szczerze, że sama zdziwiłam się, jak niewiele produktów było potrzebnych do jej przygotowania. Aż ci...
Makowiec pieczemy głównie na Święta i może dlatego zawsze smakuje wyjątkowo : ) Dzisiejsza wersja na kruchym spodzie jest bardzo szybka i prosta do przygotowania, a dodatkowo obłędnie pyszna i nie znam nikogo komu by nie zasmakowała : ) To zdec...
Szarlotka, placek zjabłkami, jabłecznik… jak zwał, tak zwał. Chyba najpopularniejsze wPolsce ciasto standardowe. Szarlotka ma korzenie francuskie, aleciasto zjabłkami jest spotykane nacałym świecie wtej, czy innej fo...
Rewelacyjna "rasowa" szarlotka lub jabłecznik, jak kto woli. Mało ciasta, mnóstwo jabłek, po prostu pyszności i tyle :)ciasto:3 pełne szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)1 łyżeczka proszku do pieczenia (z małą górką)3 kopiaste łyżki kwaśnej g...
O przepisie na szarlotkę sypaną słyszałam już dawno, ale przyznam, że bałam się spróbować. Bo uwielbiam tradycyjną wersję szarlotki mojej mamy, a taka "oszukana" wydawała mi się zawsze... oszukana:)Ale nic bardziej mylnego. Szarlotka sypana (lub ...
Szarlotka lub jak kto woli jabłecznik, to świetne ciasto do kawy czy herbaty. Jesień daje nam wspaniałe możliwościowy wypróbowania rożnego rodzaju jabłek. Ja jak mam dość słodkie jabłka dodaję sok z cytryny lub tez kwasek cytrynowy. Możliwości kombinac...